Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

27.02.2021

ВИЖТЕ КАК ЩЕ СЕ РАЗВИВА СЕВЛИЕВО ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 7 ГОДИНИ



ВИЖТЕ КАК ЩЕ СЕ РАЗВИВА СЕВЛИЕВО ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 7 ГОДИНИ

 

 

Общинският съвет прие План за интегрирано развитие за периода 2021 - 2027 г. 

 

Планът за интегрирано развитие на община Севлиево за седемгодишен период от 2021 до 2027 г. е средносрочен рамков документ, определящ целите и приоритетите на регионалната политика на община Севлиево и съвпада с периода на действие на стратегическите документи от по-висок ранг в системата на регионалното развитие. 

 

Подкрепата за устойчив икономически растеж, развитие на иновации и технологично развитие е цел номер едно, като се предвижда привличане на инвестиции и насърчаване на предприемачеството. В тази връзка ще бъде изградена Индустриална зона Севлиево – Габрово“, като ще се насърчава предприемачеството чрез създаване на работни пространства и инструменти за консултиране, обучение и развитие на мрежови стартъпи с участието на работещи производствени предприятия. 

 

Изграждането на иновационна среда и мрежи за ново развитие е сред специфичните цели и ще бъде постигната, благодарение на стимулиране на иновациите и цифровата трансформация в МСП и с подкрепа на дейности за въвеждане на нови технологии, в т. ч. за намаляване на ресурсната и енергийна ефективност на производството, както и насърчаване на прехода към кръгова икономика.

 

Друга специфична цел е подкрепата за устойчиви качествени работни места и подобряване достъпа до заетост, като се планират насърчаване на заетостта, стажове, обучения, активиране на безработни и неактивни младежи. Тук ще се работи в посока подкрепа на обучението за заети лица и преквалификация, съобразно регионалните и местните потребности от квалификация на работната сила; ще се залага на обучение за придобиване на ключови умения и квалификация от безработни лица, повишаване на тяхната пригодност за заетост. Ще се насърчава участието на жените на пазара на труда, ще се търси постигане на по-добър баланс между професионалния и личния живот, включително достъп до грижи за децата. От огромно значение е и адаптирането на работната среда за справяне с рисковете за здравето, адаптирането на работодателите и работниците с промените на възрастта.

 

Устойчивото развитие на туризма също заляга като специфична цел в седемгодишния план за развитие чрез експониране на културното и културно-историческото наследство, посредством ревитализация на археологически парк „Антична и средновековна крепост „Хоталич“, дигитализация на експозициите, създаване на виртуални представяния и услуги с възможност за онлайн събития, и посещения. От съществено значение е надграждането и доразвиването на ежегодни културни събития. Ще се акцентира и върху туристически маршрути за създаване на оптимална симбиоза между мрежите на НАТУРА 2000 и тези на културно-историческото наследство. Планира се създаването на туристически маршрути към района на Деветашкото плато и към язовир “Александър Стамболийски“. Поетапно ще бъдат изградени велосипедни маршрути, вкл. регионални връзки с други познавателни маршрути като обектите от „Деветашко плато”. 

 

Акцент е и развитието на рекреационен планински туризъм, което ще бъде постигнато с изграждане и развитие на екопътеки и пешеходен туризъм в планинската част на общината, поддържане, рехабилитация, маркировка на съществуващите туристически маршрути и обекти. Развитието на познавателен и приключенски екотуризъм и изграждане на екотуристическа инфраструктура, свързана с експониране и популяризиране на биологичното разнообразие, съвместно с управлението на защитените територии и природните паркове е сред дейностите, планирани до 2027 г., заедно с развитието и информационното обезпечаване на функциониращия Информационно-туристичеки център.

 

Ще се работи и в посока развитие на човешкия потенциал и доброто управление, за подобряване на достъпа до качествено образование чрез подобряване на материално – техническата база за обучение и създаване на условия за разширяване използването на  инфраструктурата на информационните и компютърни технологии в учебния процес. Сред дейностите в новия план е заложено изграждането на образователна STEM (области, свързани с природни науки, технологии, инженерни науки и математика) среда – оборудване на STEM кабинети в училищата; дигитална трансформация на училищното образование; разширяване базата за обучение в детска и предучилищна възраст, както и изграждане на нова детска градина в ж.к. "Митко Палаузов”. 

 

По отношене осигуряването на условия за равен достъп до качествено образование ще се акцентира върху обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, ще се прилагат и десегрегационни подходи в образованието. За развитие на качествено професионално образование вниманието ще се съсредоточи върху модулни учебни планове и програми за професии, отчитащи реалните нужди на пазара на труда, вкл. дуално образование.

 

Развитието на здравната и на социалната инфраструктури включва редица дейности, сред които оновен ремонт на сградния фонд и дворни площи на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“, на Медицински център 1 и закупуване на съвременно медицинско оборудване. Системата от лечебни заведения за долекуване, продължително лечение и възстановяване ще бъде доразвита и преоборудвана. 

 

По отношение на социалната инфраструктура ще има деинституционализация на грижата за възрастни - изграждане на Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора; подобряване и поддръжка на материално-техническата база на изградените и предоставяни социални услуги в семейна среда и дневни центрове; инфраструктура и оборудване на лична мобилност и достъпност за хората с трайни увреждани; подобряване на достъпа до заетост на хората с увреждания и на други уязвими групи чрез предоставяне на комплексни услуги, вкл. към техните семейства; развитие на системата от социални предприятия.

 

Активно ще се развива културната инфраструктура, подкрепата за културната индустрия и културно-историческото наследство. Предвиждат се мерки за реконструкция, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и развитие на материално-техническото състояние на сградния фонд на културните институции. Ще се работи в посока съхраняване, опазване и частично експониране на недвижимо културно наследство. Ще се дигитализират музейните и библиотечните фондове, ще се създават публично – частни партньорства в културната сфера и културните индустрии.

 

През следващите седем години ще продължи подкрепата за развитието на спорта. Заложена е продължаваща реконструкция на съществуващи спортни и детски площадки, физкултурни салони в училищата и детските заведения, изграждане на нови площадки. Ще се подобри оборудването на съществуващите спортни обекти със съвременни, безопасни съоръжения за спортни дейности. Ще се развие градската спортна инфраструктура. В новите условия се отделя специално внимание на управлението в подкрепа на развитието, което включва дигитализация и разширено предоставяне на електронни административни услуги, а също дигитализация и въвеждане на решения в областта на информационните и ковмпютърни технологии в обекти на публичните услуги в здравеопазването, образованието, социалното подпомагане и културата.

 

Сред основните приоритети попада устойчивото териториално развитие и свързаност. Като специфична цел е изведено градското развитие и укрепването на селищната мрежа, където се предвижда прилагане на енергоспестяващи мерки в областта на сградния фонд. Ще се изготвят обследвания за енергийна ефективност, а също технически обследвания на жилищни и обществени сгради в Севлиево и в селата; ще се изпълнят мерки за енергийна ефективност в жилищни и обществени сгради в град Севлиево и в селата, приоритетно вторичните центрове. По отношение на градското развитие предстои изготвянето на актуални устройствени документи на приоритетни територии; развитие на публичната инфраструктура и благоустрояване на територии. Ще се рехабилитират прилежащите пространства около ДК "Мара Белчева” и ще се изгради пазар за селскостопански и промишлени стоки в Севлиево. 

 

По отношение на подмярка „Зелена система“ предстои паспортизация на дървесната растителност и планиране развитието на градската зелена система; инфраструктурно доизграждане на парк “Казармите”; рехабилитация на гробищни паркове в град Севлиево. За ефективно използване на общинската собственост ще се акцентира върху ремонта и реконструкцията на общински сгради в съвременни социални жилища като инструмент за реализация на социална политики, както и на политики,  подкрепящи демографията и икономическото развитие. Ще се анализират и приоритизират различните типове общинска собственост за целите на социалното и икономическото развитие. 

 

Ще се работи и за устойчива градска мобилност чрез изграждане на инфраструктура за велосипеден транспорт – велосипедни алеи, паркинги за велосипеди, специализирана маркировка и сигнализация; ще се подобрят условията за използване на обществен транспорт. За благоустрояване на публичната инфраструктура в селата е предвидена рехабилитация на площади, детски и спортни площадки, зелени площи; изграждане и реконструкция на улично осветление и мрежа; осигуряване на цифрова свързаност на малките населени места, изграждане на точки за достъп до интернет в читалищата. Ще се обособят младежки центрове в селата и ще се разработят устройствени планове в съответствие с предвижданията на ОУПО.

 

Подобряването на транспортната инфраструктура ще се случи със серия мерки, сред които проучвателни дейности и проектиране на западен обход на град Севлиево за път ІІ-44 „Севлиево – Габрово“; републикански пътища; общински пътища с икономическо и социално значение; общински пътища за териториална достъпност; мерки за пътна безопасност, вкл. интелигентни транспортни системи и превенция, повишаване на осведомеността. За опазването на околната среда и за изграждане на екологосъобразна инфраструктура е заложено предпроектно проучване и проектиране на язовир „Мокра Бяла”; реконструкция на довеждащи водопроводи и съоръжения за допълнително водоснабдяване; на вътрешна водопроводна мрежа в Севлиево и в малките населени места; реконструкция и подмяна на оборудване на ПСПВ „Стоките”. Ще се реконструира вътрешната канализационна мрежа в града и в малките населени места.

 

За ефективно управление на отпадъците планът предвижда изграждане на система за събиране, транспортиране, контрол, оползотворяване и обезвреждане на строителни отпадъци от ремонтна дейност на територията на региона, както и изграждане на съоръжение за третиране на утайките от ПСОВ Севлиево. Подобряването на екологичните фактори на средата и на качеството на атмосферния въздух пък е свързано с намаляване на замърсяването на въздуха от битовото отопление – поетапна подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво (приоритетно в енергийно ефективни жилища). Тук от съществено значение е и предвидената превенция на вторичното разпрашаване – зелена инфраструктура в градските зони. Сред предвидените дейности е превенцията на шумовото замърсяване, на риска и измененията на климата. За опазването и валоризирането на защитените територии се предвиждат дейности за осигуряване на подкрепа за развитието и управлението на екосистемните услуги и оценка на елементите на зелената инфраструктура; съхраняване, опазване и експониране на природното наследство - извън зоните на НАТУРА 200 и защитените територии.






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi