Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

03.03.2021

Д-р Иван Иванов: Шипка днес не е там горе - тя е символът на върховото изпитание, което трябва да преборим заедно... Всеки път!



Д-р Иван Иванов: Шипка днес не е там горе - тя е символът на върховото изпитание, което трябва да преборим заедно... Всеки път!
УВАЖАЕМИ СЕВЛИЕВЦИ,
Днес отново коленичим край паметните могили в цялата страна - с благодарност пред подвига на героите, за да почетем саможертвата им и да благодарим за свободата си...
С дълбока почит си спомняме за родолюбивите българи, пролели кръвта си в Априлското въстание, Шипченската епопея, Клисура, Околчица, Плевен, Перущица, Батак... За всички знайни, и незнайни герои, пожертвали се за свободата.
Свобода, проектирана от държавници като Раковски, измолена от поети като Ботев, съграждана с търпение и постоянство от апостоли като Левски, материализирана с кръвта на Каблешков и възпята от летописци като Захари Стоянов и Иван Вазов.
В онези последни години на робството, хиляди истински българи тръгват след светлината на техния пример, провидели каузата България.
И свободата се случва - когато народът е готов за нея! Нито ден по-рано. И не подарена, а дълбоко изстрадана след кървавото жертвоприношение на национално-освободителното движене. А светът логично се притичва на помощ, внезапно осъзнал, че на Балканите от пет века тъне в робство най-древният християнски народ.
В тази отчаяна неравна битка Севлиево дава свидни жертви като Стефан Пешев, Йонко Карагьозов, Иван Преснаков и много други славни имена, оставили дълбока следа в историята на нашия край - светъл пример за мъжество.
Няма думи, които могат да изразят благодарността на поколенията за завещаната ни свобода! Не е и нужно, защото кръвта на предците е във вените ни, смелостта им - в сърцата ни, вярата им - в душите ни. И това личи - може би не винаги в ежедневието, но задължително в дни на изпитания, когато от корен се събужда родовата памет и дава криле за по-добро бъдеще.
Да бъдем достойни за тази отговорност!
Защото Шипка днес не е там горе - тя е символът на върховото изпитание, което трябва да преборим заедно... Всеки път!
Честит национален празник!
Д-р Иван Иванов,
Кмет на Община Севлиево
 

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi