Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

13.05.2021

ПРЕИЗБРАХА Д-Р ИВАН ИВАНОВ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЛРД "СОКОЛ"



ПРЕИЗБРАХА Д-Р ИВАН ИВАНОВ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЛРД "СОКОЛ"

Ловците и риболовците, делегати на общото събрание на ловно-рибарско дружество „Сокол“, което се проведе преди дни, избраха д-р Иван Иванов за председател втори мандат на Управителния съвет на дружеството за периода 2021 – 2025 година. За членове на УС общото събрание преизбра Иван Иванов от ЛРД – Душево, Тодор Ганчев от ЛРД – Кръвеник, Калоян Димитров от ЛРД – Идилево, Валентин Василев от ЛРД – Агатово, Тихомир Витанов от ЛРД – Дамяново, Николай Петров от ЛРД – Кормянско и новия член на УС – Ярослав Дончев от ЛРД – Стоките.


Председателят на ЛРД „Сокол“ направи традиционния годишен отчет пред колегите си. Той започна с болезненото за ловците заключение: „Отминалата 2020 година беше с най-слабия отстрел на дива свиня от десетилетия насам – 121. Това се дължи на болестта Африканска чума по свинете, която покоси нашите ловни райони, някои от които остават заразени и досега. Тази коварна болест по дивата свиня засегна и нашето сдружение. В редица ловностопански райони бяха намерени много заболели диви свине. Впоследствие през сезона бяха открити и трупове. Всички те бяха загробени, а местата дезинфекцирани. Надяваме се ловностопанските райони да са обеззаразени“. Борбата с АЧС и мерките за спиране на развитието на болестта са изпълнени от всички ловно-рибарски дружинки. По нареждане на МЗХГ три пъти в седмицата трябва да се обхождат районите за намиране на трупове от дива свиня“, обърна внимание д-р Иван Иванов.


Той подчерта добрата организация на ловните излети и недопуснатите инциденти и злополуки, благодарение на стриктното спазване на закона и провежданите инструктажи преди началото на всеки лов, в т.ч. и подписваните декларации за безопасност на лова. „Ловният сезон 2020-2021 г. протече при добра организация и задоволителни резултати“, отчете д-р Иванов. Резултатите от ловния сезон при отстрела на дребен прелетен дивеч са: пъдпъдъци – 7378, гривяци – 2094, гургулици – 456, зеленоглави патици – 525; при хищниците: чакали – 364, лисици – 56. Д-р Иванов напомни на ловците, че за ловците са изключително важни борбата и отстрелът на хищния дивеч, тъй като това е част от работата по опазването на дивеча. За 2020 г. са изплатени 1970 лв. за отстреляни хищници, като средствата са осигурени от наличния фонд. При груповия лов на дива свиня планът за отстрел е 1041 индивида, като изпълнението му е 11,6 %. Постигнали най-голям резултат са дружинките във Валевци и Ловнидол – по 13 индивида, и в Крамолин – 11 индивида.


В отчета се акцентира и на пролетната таксация, която се проведе при извънредните обстоятелства на COVID -19. От данните се вижда, че запасът от дива свиня е намалял с повече от 50%. При останалия дивеч има ръст, като при фазаните и зайците той е по-значителен.


През 2020 г. УС на сдружението е имал седем заседания. Разглежданите въпроси са най-често финансови и засягат дейността на сдружението, както и въпроси, свързани с ловностопанската дейност. Взетите решения основно се отнасят до строгия контрол по безопасността на провежданите ловни излети, провеждането на обширна рекламна и агитационна дейност в областта на организирания ловен туризъм (ОЛТ) в това число запознаване с условията за ловуване както на български граждани, така и на чужденци на територията на сдружението с цел създаване на възможности за значително увеличаване на приходите, провеждането на курс за придобиване право на лов през 2021 г., приемане на отчета за финансовото състояние на сдружението и изпълнение на приетия бюджет 2020 г., както и приемане на бюджет 2021 г.


„Искам отново да наблегна, че основна и най-важна дейност за допълнително финансиране на сдружението е ОЛТ. Тя трябва да се извършва с помощта на дружинките. Те да следят за движението на дивеча, къде се намира и има ли добри трофеи. А такива има. При липса на дива свиня трябва да обърнем внимание на лов на благороден елен и сърна. На свое заседание УС е решил 60% от приходите да остават в дружинките. Предпоставка за развиване на тази дейност имаме. Наличните запаси от дивеч са едни от най-добрите в страната. В плана за отстрел през 2020 г. имахме заложени 63 благородни елена и 199 сърни. За съжаление отстреляни са само три елена и десет сърни. Имаме добри и разнообразни трофеи и трябва да работим, за да намерим платежоспособни клиенти, като заедно с ръководството на сдружението и дружинките да извършваме успешен ловен туризъм“.


Севлиевското сдружение поддържа най-ниския членски внос за цялата страна – 30 лв., плюс 5 лв. за стикер, отчете още д-р Иван Иванов. Той допълни, че сдружението е в добро организационно и финансово състояние, както и че има заделени сериозни средства за предприемане на подходящи инвестиции, но в същото време няма стабилност във финансовата самоиздръжка. „Спасението със спонсориране е временна мярка. Необходимо е дългосрочно и перспективно решение на въпроса“, каза още председателят. По думите му настроението на ловците е добро. „Имаме добра подготовка за ловен сезон 2021-2022 г. Да си пожелаем успех през тази година и наслука”, завърши отчета си за 2020 г. д-р Иванов.






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi