Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

20.08.2021

ПРЕВАНТИВНИ И ВЪЗПИТАТЕЛНИ ДЕЙНОСТИ В ЦЕНТЪРА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ В БАЛАБАНЦА



ПРЕВАНТИВНИ И ВЪЗПИТАТЕЛНИ ДЕЙНОСТИ В ЦЕНТЪРА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ В БАЛАБАНЦА

Наложените ограничения, свързани с пандемията от Covid-19, макар и редуцирани, са оказали влияние на посещаемостта на Центъра по превенция в кв. „Балабанца” и поведението на децата в общността. „Тази година, също както и предходните, в плана за работа на центъра бе заложено изпитаното и възможното, според екипа и членовете, за реализация предвид динамиката на вируса“, каза на редовното заседание на Местната комисия по противообществени прояви на малолетни и непълнолетни Милен Недялков – обществен възпитател и ръководител на Център по превенция в кв. „Балабанца“. На заседанието той направи подробен отчет за първото полугодие на 2021 година.


По думите му е бил изготвен подробен и амбициозен списък с нуждите на центъра за подобряване на работата и диверсифициране на настоящите възможности и теми за обхват при заниманията с децата с превантивна и възпитателна насоченост. Желанието и насочеността на усилията на специалистите, и тази година е на ниво, но фактическата обстановка налага съобразяване с реалностите и адаптиране към изменчивостта й.


Децата от квартала използват монтираните паркови съоръжения и към момента не са нанесени вреди и вандалски следи. „В бъдеще ще работим за облагородяване на пространството в тази посока и желанието да се изгради и обособи игрище в квартала, каквито бяха изградени в града и ползвани от населението с голям потенциал за развитие на спорта и здравето на всички“, каза Недялков и допълни, че пространството около центъра тази година не е имало обичайната нужда от почистване, което трябва да се подчертае и коментира след няколкогодишните усилия всяка пролет, и не само, да бъде почиствано и поддържано.


Традиционната работилница за мартеници тази година е била пропусната. За децата са осигурени материали, възможно е да бъдат дадени за работа в часовете по изобразително изкуство в училище. Паралелно с това са водени разговори с родители за състоянието и преживяното от децата им по време на ограниченията и мерките, и възможните реакции от това върху развитието на подрастващите и отношението към обучението, към средата, дома и др. Децата от общността са били поканени да вземат участие в организираната от велоклуб „Хоталич”-Севлиево седмица на колоезденето 5-11 юли.


Предваканционно с децата е разговаряно за свързаните с дългата почивка рискове и поведението им при наличието на свободно време. Тема на разговорите са били поведението на децата от квартала като участници в пътното движение, мерки за безопасност, недопускане на нежелано поведение, зачитане на собствеността и опазването й. Предвид ситуацията на подготовка на нова вълна от вируса Covid-19 са разисквани и проговорени възможностите за упражняване на вече добитите умения и знания за комуникация в избраните платформи за дистанционно обучение с цел поддържане на готовност за адекватно включване при необходимост при започване на учебната година. 

(Вестник "Росица")






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi