Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

31.08.2021

БАЗИ НА ДЕТСКА ГРАДИНА “МЕЧО ПУХ” ЩЕ СА СЪС СТАТУТ НА ЗАЩИТЕНИ



БАЗИ НА ДЕТСКА ГРАДИНА “МЕЧО ПУХ” ЩЕ СА СЪС СТАТУТ НА ЗАЩИТЕНИ

Предложение до Министъра на образованието и науката за включване на части от ДГ „Мечо Пух“, село Петко Славейков в Списъка на защитените детски градини и защитените училища за 2022 г.

 

Съгласно Закона за предучилищно и училищно образование, защитена детска градина е тази, чието закриване би довело до нарушаване на достъпа до образование на децата в задължителна предучилищна възраст. Критериите за определяне на защитени детски градини и училища са приети с Постановление на Министерски съвет и са свързани с обективни географски и демографски фактори, наличието на пътна инфраструктура, отдалечеността и капацитета на най-близкото друго училище или детска градина. 

За защитена може да лбъде определена детска градина, след чието закриване най-малко 8 деца в задължителна предучилищна възраст ще пътуват на не по-малко от 14 километра или 5 деца в задължителна предучилищна възраст ще пътуват на не по-малко от 20 километра по наличната пътна мрежа до най-близката друга детска градина или училище, които организират задължително предучилищно образование. За защитена може да се определи и част от детска градина, която се намира в друго населено място, ако отговаря на критериите.

Базите с изнесено обучение в селата Добромирка, Батошева, Градница и Крамолин отговарят на условията за включване в Списъка със защитените детски градини и защитените училища.

Базата в село Добромирка разполага със самостоятелна сграда, която е публична общинска собственост - едноетажна, построена през 1969 г. със застроена площ 480 кв.м. и дворно място от 3 220 кв.м. Отоплението е на твърдо гориво. Разполага със спалня, занималня, кухня,  административни помещения, мазе, склад и два санитарни възела. През учебната 2021/2022 г. в базата на ДГ „Мечо Пух“ в село Добромирка ще се обучават 26 деца от селата Идилево и Добромирка, 15 от които – в задължително предучилищно образование, като преобладават възпитаниците на възраст 2-3 г. Има двама педагози и бройка и половина за непедагогически персонал. Най-близката друга детска градина или училище, които организират задължително предучилищно образование, се намират в град Севлиево. При евентуално закриване на базата на ДГ „Мечо Пух“ в село Добромирка 14 деца от село Добромирка в задължителна предучилищна възраст ще пътуват на 25,72 км. по наличната пътна мрежа до най-близката детска градина или училище в града.

Базата с изнесено обучение в село Батошево разполага със самостоятелна сграда, която е публична общинска собственост - двуетажна, построена през 1982 г. със застроена площ от 140 кв.м. и дворно място от 2000 кв. м. Отоплението е на твърдо гориво. Има спално помещение, занималня, кухня, мазе, склад, кухненски блок, четири административни помещения и три санитарни възела. През учебната 2021/2022 г. в базата в Батошево ще се обучават 34 деца от селата Батошево, Шумата и Горна Росица, 30 от които – в задължително предучилищно образование. И тук има двама педагози и бройка и половина за непедагогимески персонал. Най-близката друга детска градина или училище, които организират задължително предучилищно образование, е базата на ДГ „Мечо Пух“ в село Душево, на разстояние от 11,1 км. В тази база се обучават 50 деца и няма капацитет да приеме всички при евентуално закриване на базата в Батошево. В такъв случай 18 деца от село Батошево и 10 деца от село Шумата в задължителна предучилищна възраст ще пътуват съответно на 22,02 км и на 17,65 км по наличната пътна мрежа до най-близката  детска градина или училище в град Севлиево.

Подобно е и положението с базата за изнесено обучение в село Градница. Тя разполага със самостоятелна сграда, която е публична общинска собственост - двуетажна, построена през 1980 г. със застроена площ 560 кв.м. и дворно място от 5 040 кв.м. Отоплението е на твърдо гориво. Има две спални помещения, две занимални, една кухня, единайсет административни помещения, два кухненски блока, мазе, перално помещение, две съблекални, баня, три склада и четири санитарни възела. През учебната 2021/2022 г. Тук ще се обучават 45 деца от селата Градница, Дамяново, Бериево и Столът, 36 от които – в задължително предучилищно образование. Общият брой щатен персонал, утвърден от директора на детската градина за база с. Градница е 4 бройки за педагогически и 3 бройки за непедагогически персонал. 

Най-близката друга детска градина или училище, които организират задължително предучилищно образование, е базата на ДГ „Мечо Пух“ в село Душево,  на разстояние от 6,4 км. В тази база се обучават 50 деца и няма капацитет да приеме всички при евентуално закриване  базата в село Градница. В такъв случай 25 деца от село Градница, 4 деца от село Дамяново, 2 деца от село Бериево и 5 деца от село Столът (общо 17) в задължителна предучилищна възраст ще пътуват съответно на 19,63 км, 20,85 км, 26,85 км и 21,06 км по наличната пътна мрежа до най-близката  детска градина или училище в град Севлиево.

Базата с изнесено обучение в село Крамолин също разполага със самостоятелна сграда, която е публична общинска собственост - едноетажна, построена през 1977 г. със застроена площ 350 кв.м. и дворно място от 2 810 кв.м. Отоплението е на твърдо гориво. Има едно спално помещение, занималня, перално помещение, кухня, баня, мазе, кухненски блок, четири административни помещения и три санитарни помещения. Има двама педагози и щат и половина за непедагогически персонал. През учебната 2021/2022 г. тук ще се обучават 17 деца от селата Крамолин, Агатово и Малки Вършец, 11 от които – в задължително предучилищно образование. Най-близката друга детска градина или училище, които организират  задължително предучилищно образование, се намира в село Кормянско. При евентуално закриване на базата на ДГ „Мечо Пух“ в село Крамолин  5 деца от село Крамолин и  5 деца от село Агатово в задължителна предучилищна възраст ще пътуват съответно на 27,9 км и на 18,68 км по наличната пътна мрежа до най-близката друга база ДГ „Мечо Пух“ в село Кормянско.

Общинският съвет реши още четири бази  ДГ "Мечо Пух" ще бъдат предложени за средищни. Това са базите в селата Батошево, Крамолин, Градница, Душево. В тях се обучават по най малко 4 деца в задължителна предучилищна възраст от други населени места, в които няма детска градина или училище, което да организира задължително предучилищно образование, и която за тези деца е на най-малко разстояние, измерено по асфалтирана пътна мрежа в друго населено място.

Предложенията да бъдат изпратени от кмета на Община Севлево д-р Иван Иванов до министъра на образоването и науката, решиха общинските съветници днес.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi