Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

31.08.2021

ОБЩИНАТА ЗАЩИТИ ТРИ ОСНОВНИ УЧИЛИЩА В СЕЛАТА



ОБЩИНАТА ЗАЩИТИ ТРИ ОСНОВНИ УЧИЛИЩА В СЕЛАТА
По предложение на кмета д-р Иван Иванов основните училища в Шумата, Крамолин и Добромирка пак ще са със статут на защитени, осем училища стават средищни

Три училища на територията на Община Севлиево отговарят на критериите за влизане в списъка на защитените умчилища - ако бъде закрито или преобразувано, най-малко 10 ученици ще пътуват на не по-малко от 20 км по наличната пътна мрежа до най-близкото друго държавно или общинско училище, в което се осъществява обучение в съответния клас.

Основното училище "Васил Левски” в село Шумата е средищно за ученици от I до VII клас от селата Шумата, Батошево, Горна Росица и Яворец. Всеки ден 48 деца пътуват с с автобус, предоставен от Министерството на образованието и науката. Училището разполага със самостоятелна двуетажна сграда, която е публична собственост. Построена е през 1971 г. с разгъната застроена площ 1 900 кв.м. Дворното място е 17 780 кв.м. Има локално парно отоплене на нафта. Училището разполага с 8 класни стаи, компютърен кабинет, библиотека, 5 административни помещения, 4 работилници, 3 санитарни възела. През учебната 2021/2022 г. тук ще се обучават 115 ученици от I до VII клас в 7 паралелки, от които в начален етап – четири паралелки с общо 64 ученици. В прогимназиален етап обучаваните ученици са 51, разпределени в три паралелки. В училището се обучават деца от различни етноси. Организацията на учебния ден в ОУ „Васил Левски“ е целодневна при едносменен режим на обучение. Осигурено е столово хранене и безплатна закуска за всички от I до IV клас. За учебната 2021/2022 г. ще се сформират 4 групи ЦОУД с 84 ученици – три в начален етап и една в прогимназиален етап. Общият брой щатен персонал, утвърден от директора на училището, е 18 бройки, от които 13 - педагогически и 5 - непедагогически. През учебната 2020/2021 г. училището е включено в списъка на защитените училища в Република България, приет с Решение на МС № 857/26.11.2020 г.

Най-близкото средищно училище ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, село Душево, община Севлиево се намира на разстояние от 11,1 км, но няма капацитет да приеме всички ученици при евентуално закриване на ОУ „Васил Левски” в село Шумата. В такъв случай 36 ученици от село Батошево в задължителна училищна възраст щяха да пътуват на 22,02 км до най-близкото средищно училище в град Севлиево.

Основното училище "Свети солунски братя” в село Крамолин също е средищно за ученици от I до VII клас от селата Крамолин, Малки Вършец, Агатово и Горско Сливово. То е преимуществен ползвател на училищен автобус, предоставен от Министерството на образованието и науката., с който пътуват 19 ученици. Училището разполага със самостоятелна сграда на три етажа, построена през 1950 г. със застроена площ 745 кв.м. Дворното място на училището е 12 120 кв.м. Отоплението е с локално парно на пелети. Има 9 класни стаи, компютърен кабинет, физкултурен салон, библиотека, 6 административни помещения, музейна сбирка, 2 работилници, 4 санитарни възела През учебната 2021/2022 г. в училището ще се обучават 30 ученици от I до VII клас в 5 паралелки, от които в начален етап – 2 слети с общо 11 ученици. В прогимназиален етап паралелките са три с 19 ученици. В училището се обучават деца от различни етноси. Организацията на учебния ден в ОУ „Свети солунски братя“ е целодневна при едносменен режим на обучение. Осигурено е столово хранене на учениците и безплатна закуска за всички от I до IV клас. За учебната 2021/2022 г. ще се сформира една група ЦОУД с 11 ученици в начален етап. Общият брой щатен персонал, утвърден от директора на училището е 13 бройки, от които 9 - педагогически и 4 - непедагогически. През учебната 2020/2021 г. училището е включено в списъка на защитените училища в Република България, приет с Решение на МС № 857/26.11.2020 г.

Най-близкото средищно училище от община Севлиево е ОУ „Христо Ботев“ в град Севлиево, а от община Сухиндол – СУ „Климент Охридски“. При евентуално закриване на основното училище в село Крамолин 11 ученици от селото и 10 ученици от село Агатово в задължителна училищна възраст трябваше да пътуват съответно на 36,22 км и на 27,01 км до най-близкото средищно училище в град Севлиево.

За новата учебна година е спасено и Основно училище "Христо Ботев” в село Добромирка. То също е средищно за ученици от І до VII клас от селата Добромирка и Идилево. Училището е преимуществен ползвател на училищен автобус, предоставен от Министерството на образованието и науката, с който пътуват 6 деца. Училището има самостоятелна двуетажна сграда, която е публична собственост, построена през 1938 г. със застроена площ 700 кв.м. Дворното място на училището е 10 000 кв.м. Отоплението е с камини на твърдо гориво. Има 7 класни стаи, компютърен кабинет, стая за занимания по интереси, 3 административни помещения, санитарен възел и физкултурен салон - 176 кв. м. През учебната 2021/2022 г. в училището ще се обучават 37 ученици от І до VII клас в 5 паралелки, от които в начален етап - 2 слети паралелки, с общо 17 ученици. В прогимназиален етап обучаваните ученици са 20, паралелките са 3 самостоятелни. В училището се обучават деца от различни етноси. Организацията на учебния ден в ОУ „Христо Ботев“ е целодневна при едносменен режим на обучение. Осигурено е столово хранене на учениците и безплатна закуска за всички ученици от I до IV клас. За учебната 2021/2022 г. ще се сформират две групи ЦОУД - със 17 ученици в начален етап и 20 ученици в прогимназиален етап. Общият брой щатен персонал, утвърден от директора на училището е 13 бройки, от които 9 бройки педагогически и 4 - непедагогически. През миналата учебна училището е било в списъка на защитените училища в Република България, приет с Решение на МС № 857/26.11.2020 г. Най-близкото средищно училище ОУ „Васил Априлов” - село Гостилица, община Дряново e закрито със заповед № РД-14-27 от 16.04.2014 г. на МОН. При евентуално закриване на ОУ "Христо Ботев” в Добромирка 31 ученици от селото в задължителна училищна възраст трябваше да пътуват на 25,72 км до най-близкото средищно училище в град Севлиево.

Общинският съвет прие предложението на кмета д-р Иван Иванов и го оторизира в срок до 10.09.2021 г. да внесе в Министерство на образованието и науката мотивирано предложение за включване на общинските училища в Списъка на защитените детски градини и защитените училища за 2022 година. В рамките на днешната сесия беше прието и предложението други осем училища да станат средищни. Това са: Основно училище "Христо Ботев”, Основно училище "Стефан Пешев”, Средно училище "Васил Левски”, Основно училище "Св. св. Кирил и Методий” в село Петко Славейков, Основно училище "Св. св. Кирил и Методий” в село Душево, Основно училище "Св. св. Кирил и Методий” в село Градница, Основно училище "Св. Солунски братя" в село Крамолин и Основно училище "Васил Левски” в село Шумата. В тях се обучават най-малко по 10 ученици в задължителна училищна възраст от населени места на територията на общината или на съседни общини, в които няма училище. 

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi