Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

27.09.2021

ПРЕДСТАВИХА КОНЦЕПЦИЯ ЗА СЕРТИФИЦИРАЩА СИСТЕМА В БИОСФЕРЕН ПАРК "ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН"



ПРЕДСТАВИХА КОНЦЕПЦИЯ ЗА СЕРТИФИЦИРАЩА СИСТЕМА В БИОСФЕРЕН ПАРК "ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН"
ПРЕДСТАВИХА КОНЦЕПЦИЯТА ЗА СЕРТИФИЦИРАЩА СИСТЕМА НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ПРОДУКТИ И ДОСТАВЧИЦИТЕ НА УСЛУГИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БИОСФЕРЕН ПАРК „ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН“
Процесът по отличаване на производителите на продукти и доставчиците на услуги, развиващи дейност на територията на Биосферен парк „Централен Балкан“ и имащи желание да използват общ бранд, който да ги отличава от останалите, ще е различен от стандартния процес по сертифициране. Това обясни Живко Богданов, представител на фирма „Контрол Юнион България“ ЕООД, разработващ системата от критерии за сертифициране.
В рамките на провелите се през изминалата седмица работни срещи в Севлиево, Троян и Карлово, той и представители на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ представиха пред местните предприемачи възможностите за използване на единна идентичност на произвежданите на територията на Биосферния парк продукти и на предлаганите в района услуги.
Предвижда се да бъдат разработени ясни и опростени правила по отношение на това каква да бъде проверката за съответствие на желаещите да използват единния бранд, както и да бъдат разработени конкретни изисквания, които да бъдат публично достъпни.
„Правилата ще се разработват от Биосферния парк или от Координационния съвет към него, което означава, че те ще са тяхна собственост, тоест – Ваша собственост. Тази система ще е ваша и съответно тя трябва да работи за Вас.“, категоричен беше Богданов.
Разликата спрямо другите сертификации е, че тук одитът ще е от първо лице, обясни още той.
„Биосферният парк е разработил изискванията, съответно той дава правото за ползване на логото спрямо тези изисквания. Пак е вид сертификация, но идеята е да бъде съвсем просто устроена – с една кратка процедура, по която да се извършват проверките и едни критерии, които са ясни за всички, но са и надеждни, така че да може да се каже, че тези, които искат да ползват единния бранд, наистина имат някакви ангажименти, наистина правят нещо, което е свързано с тази територия.“, разясни още Богданов.
По думите му така занаятчиите или пък производителите на традиционни продукти ще могат да получават лесно и безпроблемно правото да ползват логото като маркетингов инструмент, който да им осигури предимство пред останалите и да помогне за повишаване на търсенето на техните продукти или услуги.
„Смята се, че когато имаме занаятчийство или производство по традиционен начин, или на традиционни продукти, то самото наименование традиционни означава, че те от дълго време са правени тук, което означава, че не пречат на природата и заслужават да бъдат подпомагани, да бъдат запазени и да продължат да съществуват.“, счита още експертът.
От сертифициращата фирма са разграничили видовете продукти и услуги, предлагани на територията на Биосферния парк, в три категории, като смятат, че това групиране може да бъде допълнено или променено, спрямо нагласите на самите бенефициенти.
Първата група обхваща традиционните занаяти - дърворезба, иконопис, обработка на кожа, тъкане, дантели, изработка на ножове и кухненски пособия, керамика, коване на мед. Втората група е определена за традиционните продукти и земеделски практики – производство на сирене, мляко, луканки, пастърми, ракия, вино, конфитюри и други храни; отглеждане на рози, лавандула, билки, производство на етерични масла и други продукти от тях; биологично земеделие, производства с воденици и подобни стари инсталации на вода. Третата група е тази на предлаганите в района на Парка услуги – исторически, археологически, архитектурни, етнографски обекти и музеи; фестивали, панаири, събори, фолклорни музикални и танцови изпълнители; планински водачи и екскурзоводи, туристически и развлекателни атракциони (конни преходи, лунапаркове); къщи за гости, хотели, ресторанти, услуги с минерални води.
Окончателният вид на системата за сертифициране ще бъде представен на по-късен етап, за да може след проведените срещи бизнесът да даде и своите предложения относно критериите за връчване на логото, обясни Сергей Александров от Дирекция Национален парк „Централен Балкан“. По думите му идеята е брандът да се популяризира и съответно всички допустими, съгласно критериите, производители, доставчици, хотелиери, да бъдат подкрепени, на първо място, чрез рекламно-информационни материали и поставяне на списък на тези лица на страниците на партниращите администрации. След това ще се търсят възможности за включване на тези хора в малки пилотни проекти и за разширяване на тази мрежа от партниращи си обекти.
„Идеята ни е, когато човек дойде в една от общините, той да може да намери комплексни услуги, да може, посещавайки една къща за гости, да получи информация за други услуги – конна езда, ресторанти, предлагащи местни продукти, тоест – да можем да задържим потребителя за повече време и това съответно да генерира повече приходи. Много от занаятчиите, хотелиерите нямат необходимите средства да рекламират сами себе си, а благодарение на този бранд биха имали тази възможност.“, обясни Яница Иванова от Дирекция Национален парк „Централен Балкан“.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi