Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

26.10.2021

ОБЩИНА СЕВЛИЕВО ПОДКРЕПЯ ЗДРАВНОТО ОБУЧЕНИЕ НА СЕВЛИЕВСКИТЕ ДЕЦА ЗА БЪРЗИ ГЕРОИ 112



ОБЩИНА СЕВЛИЕВО ПОДКРЕПЯ ЗДРАВНОТО ОБУЧЕНИЕ НА СЕВЛИЕВСКИТЕ ДЕЦА ЗА БЪРЗИ ГЕРОИ 112
Инсултът е причина номер 1 за смъртност и инвалидизация в България.
Всеки ден някой от нас губи майка или баща, а децата ни любими баба или дядо. Но инсултът е лечим. Ако се реагира навреме, има 90% шанс човек да се възстанови напълно. Поради това е много важно да се знаят симптомите – от деца, родители и възрастни хора.
 
Община Севлиево е първата община в България, която ще финансира изцяло реализирането на здравната програма за борба с инсулт FAST Heroes 112 / БЪРЗИ ГЕРОИ 112 във всички училища и детски градини.
Програмата се осъществява и с пълната подкрепа на ръководствата на детските градини и училища.
 
FAST Heroes 112 / БЪРЗИ ГЕРОИ 112 е програма за здравно образование, създадена от Световната организация по инсулт и подкрепена от Световната Здравна Организация и ЮНЕСКО с инициативата „Училища за здраве“.
Община Севлиево ще закупи учебни материали и ще осигури пълното обучение на 600 деца от всички предучилищни групи и класове в начален етап на образование.
Образователната програма БЪРЗИ ГЕРОИ 112 е насочена към деца и техните семейства, в която всички се учат как да разпознават симптомите на инсулт. Тя ползва ентусиазмът на децата да споделят знанията си у дома и така да научат всички свои близки да реагират правилно при инсулт.
За 5 седмици всяко дете, неговите родители, баби и дядовци са ангажирани в усвояване на тези знания. И така, обучавайки 1 дете, животоспасяващите знания достигат до 6 възрастни.
Чрез здравната програма FAST Heroes 112/ БЪРЗИ ГЕРОИ 112 децата ще получат знания, които могат реално да спасят от инсулт живота на техните баби и дядовци и ще придобият важни житейски умения, които да предадат на цялото си семейство, а от там и на обществото!
Защото инсултът е лечим, само когато се реагира бързо при правилно разпознати симптоми.
Ако в рамките на 3 часа бъде предприета медицинска интервенция, шансовете да няма последици от него са над 90%! Изследванията показват, че хората често не разпознават ключовите признаци на инсулт и не търсят веднага спешна медицинска помощ. Неотдавнашно проучване показа, че само 23% от пациентите правилно са осъзнали, че са получили инсулт. Интересното е, че 6 от 10 души (63%) се обаждат на близък или приятел, за да поискат съвет какво да правят, а само 3-ма от всеки 10 души (32%) се обаждат веднага на линейка.
С финансирането в програма за здравно образование FAST Heroes 112/ БЪРЗИ ГЕРОИ 112, Община Севлиево ще осигури на повече семейства в града и региона знания и възможност за нормален живот без тежките последици от инсулт. Всички училища и детски градини ще дадат възможност на децата от общината да получат перспективно гражданско образование.
Този изключителен принос на община Севлиево е пример за насърчаването на здравното и гражданско образование не само за самите деца, но и за техните семейства, връстници и обществото ни като цяло.
Повече за кампанията можете да научите тук:

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi