Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

01.11.2021

БУДИТЕЛИТЕ НА СЕВЛИЕВО



БУДИТЕЛИТЕ НА СЕВЛИЕВО
БУДИТЕЛИТЕ НА СЕВЛИЕВО
БУДИТЕЛИТЕ НА СЕВЛИЕВО
БУДИТЕЛИТЕ НА СЕВЛИЕВО
БУДИТЕЛИТЕ НА СЕВЛИЕВО
БУДИТЕЛИТЕ НА СЕВЛИЕВО
БУДИТЕЛИТЕ НА СЕВЛИЕВО
БУДИТЕЛИТЕ НА СЕВЛИЕВО
Идеята за празнично честване на народните будители възниква непосредствено след Освобождението в някои от будните възрожденски градове – Трявна, Карлово, Казанлък, Тетевен, Копривщица и други, в чест на техните видни възрожденски дейци. В началото на ХХ век се решава да се въведе общонароден ден на народните будители, който да се провежда на 1 ноември – празникът на покровителя на българския народ - свети Иван Рилски.
За първи път 1 ноември е честван като общодържавен празник през 1922 г. След 1944 г. този ден е премахнат от празничния календар. А през 1990 г. комитетът „Мати Булгария” дава предложение за възстановяване на празника на народните будители като неофициален празник и неприсъствен ден за българските училища.
В Севлиево също са живели горди и свободолюбиви българи, дали своя безспорен принос в общонародната борба за духовна и политическа свобода, и записали имената си в пантеона на народните будители. Длъжни сме да споменем имената на просветителите поп Пенчо Димов и даскал Никола Иванов Гайдарджиолу, преписали и популяризирали Паисиевата история.
На този ден не можем да не споменем и името на Хаджи Стоян Николов. На собствена земя и със собствени средства той построил първото в града ни светско училище. Хаджи Ангел Иванов останал в паметта на севлиевци като голям патриот, общественик и будител. Учител в Хаджистояновото училище, занимавал се е с творене на църковни песнопения.
Севлиевският свещеник Ненчо Несторов е един от първите преводачи на Свещеното Евангелие от църковнославянски на говорим български език.
Свещеник Марин Софрониев е назначен за учител в Хаджистояновото училище в 1856 г. и го реформирал в класно, като подобрил учебната програма и въвел нови учебни предмети. Той пръв въвел честването в Севлиево на славянските първоучители братята св. св. Кирил и Методий. Марин Софрониев е и един от членовете на Севлиевския революционен комитет, основан от Васил Левски.
Първият градски лекар и аптекар в Севлиево бил д-р Стойчо Христов и се ползвал с голям авторитет сред севлиевските младежи, бил избран за член на училищното настоятелство и за секретар на Севлиевската градска българска община. През 1870 г. той става председател на основания от Васил Кунчев - Левски Севлиевски революционен комитет, както и председател на новата за българското общество институция – читалището, което се превърнало в център на всенародната пробуда през Възраждането. Негови членове били и всички ръководители на Априлското въстание в нашия край- Стефан Пешев, Никола Дабев, Никола Генев. Можем да споменем още десетки имена на народни будители за църковна независимост, просвета и политическо освобождение, достойни да се наредят в пантеона на националната ни памет.
И когато всички ние всяка година честваме 1 ноември – Денят на народните будители, отдаваме своята почит и преклонение пред делата на всички тях. Всяка година на този тържествен ден се покланяме пред скромните паметници на възрожденските ни будители и докато го правим, българският дух ще бъде жив!

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi