Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

25.01.2022

ЦЯЛОСТНА СИСТЕМА ЗА МОНИТОРИНГ СЛЕДИ ЕФЕКТИВНО КАЧЕСТВОТО НА ВЪЗДУХА В СЕВЛИЕВО



ЦЯЛОСТНА СИСТЕМА ЗА МОНИТОРИНГ СЛЕДИ ЕФЕКТИВНО КАЧЕСТВОТО НА ВЪЗДУХА В СЕВЛИЕВО
„Цялостната система за мониторинг на качеството на въздуха в Oбщина Севлиево е значителна стъпка в осъществяване на политиките за преход към нулеви емисии и дава възможност за общодостъпни данни в реално време чрез облачно базирани интернет приложения и специализиран дисплей на входа на общинската администрация.
 
Стойността на прецизната сензорна система е 35 665 лв. и е в пълно съответствие с европейските регламенти за качество на въздуха, като дава моментална информация за нивата на замърсяване, съгласно приетите директиви, а също изчисляване и базов индекс за качество на въздуха“, коментира по време на днешното заседание на Общинския съвет кметът на Севлиево д-р Иван Иванов в отговор на въпрос от общинския съветник Тодор Ганчев.
 
По думите на д-р Иванов "до момента пет станции мониторират градската среда (квартали, централна част, кръстовища за идентифициране на проблемни зони), индустриални зони, паркове и градини, училища и детски градини, като системата ще се надгражда в бъдеще".
 
„Събира се достоверна информация за качеството на въздуха; населението се информира своевременно при повишени норми на замърсяване; моментално идентифицираме райони с повишено замърсяване и потенциални замърсители; повишава се степента на сигурност и спокойствие, а също и взаимодействието граждани - община; идентифицират се периодите на аномалии или ръст на замърсяването, както и причините за тях“, каза още кметът.
 
Станциите са разположени на ключови места: административната сграда на Общината, Спортна зала, жк ЮГ, на кръстовищата до „Била“ и на улиците „Опълченска“ и „Росица“. Сензорите измерват нивата на фини прахови частици (PM1.0, PM2.5, PM4.0, PM10.0), улавят газови замърсители (CO, NO2, SO2, O3), отчитат метеорологични данни и др., които формират общият индекс за качеството на въздуха.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi