Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

21.01.2022

ДЕТСКИ КЪТ, ИНФОРМАЦИЯ ЗА НЕЗРЯЩИ И СПЕЦИАЛНО ВНИМАНИЕ КЪМ ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ПРЕДВИЖДАТ В МУЗЕЯ



ДЕТСКИ КЪТ, ИНФОРМАЦИЯ ЗА НЕЗРЯЩИ И СПЕЦИАЛНО ВНИМАНИЕ КЪМ ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ПРЕДВИЖДАТ В МУЗЕЯ

Концепция, богата на идеи, е представила на конкурса за директор на Историческия музей неговата нова ръководителка Ивета Миленова. Те ще бъдат в основата на Плана за работа на музея за следващите пет години, който ще бъде допълнен и с идеи на колегите й.

Както в. „Росица“ пръв писа, Ивета Миленова спечели конкурса за директор на музея, като от максималните 450 точки, десетчленната комисия й дава 444.
Какви са новите идеи за привличане на посетители, какви са дългосрочните планове и непосредствените задачи пред екипа на музея, четете в следващите редове.

– Каква е основната функция на един директор на исторически музей, г-жо Миленова? Казват, че директорите на общински музеи са многофункционални – посрещат гости, метат двора…
– Разбирам закачката във въпроса Ви. Директорите на общинските музеи наистина са принудени да са многофункционални. Случва се да участват и в почистването, но аз не мисля, че има нещо нередно в това да се помогне, когато има нужда да се придаде по- привлекателен вид на музейните площи, експозиции и експонати. Това се налага понякога, защото ние сме малко хора, които се грижат за много музейни обекти.
Ако говорим сериозно, мисля, че основната функция на музейния директор, както и на всеки друг ръководител, е да има виждане в перспектива поне няколко години за развитието на институцията. Да набележи линия за постигане на набелязаните задачи. Изключително важно е да работи в екип с колегите си за осъществяване на плана за развитие на музея. За административната работа дори не ми се отваря дума, най-вероятно ще се окаже по-обемна, отколкото съм си представяла. Нашата дейност се нуждае от популяризиране, това е една от основните ни задачи. Имам намерение да продължа и научните си занимания, мисля, че имам още какво да допринеса в изследванията на историята на родния край.

– Ще продължите ли линията на дейност, поддържана от предшественика Ви Найден Петров?
– Разбира се, в работата на Историческия музей трябва да има приемственост. Още повече, че Найден Петров, аз и колегите ми сме дългогодишни служители и голяма част от изявите на музея са по наша обща идея и изпълнение.

– С какво най-общо са свързани бъдещите Ви планове?
– Бъдещите ми планове са свързани изцяло с развитието на музейното дело в града. Историческият музей в Севлиево е институция на почти 70 години, голяма част от нашата работа не се вижда от обществото, но тя е много важна за издирването, опазването и популяризирането на богатото културно наследство на града и общината. Това е един дълъг и постоянен процес. Започнали са го нашите първи колеги, днес ние ще дадем нашия принос с ежедневните задачи в музейните фондове, които са невидими за публиката, на която представяме готовия продукт – нашите изследвания, издания и експозиции.


– Какви са непосредствените задачи пред екипа Ви?
– Предстоят ни доста задачи, голяма част от които съм очертала в концепцията, която представих на конкурса за директор. Те ще бъдат в основата на Плана за работа на музея за следващите пет години. Разбира се, този план ще бъде допълнен и с идеи на колегите ми, музейните уредници, които вече също имат достатъчен стаж и опит в музейната работа. Убедена съм, че заедно ще успеем да направим Исторически музей – Севлиево още по-привлекателно място за посещения на граждани и гости на града и извор на знания за богатата история на нашия край.
Ще направя и всичко възможно музейните обекти да бъдат обгрижени, за да изпълняват своите функции – експозиционни и като хранилища на културни ценности.
Относно работата във фондовете – предстои ни цялостна инвентаризация на музейните фондове, една стандартна задача при смяна на материално отговорното лице, която при нашия фонд от 47 000 единици ще ангажира малкия музеен колектив за дълго време, но тази процедура се изисква по закон и ние сме длъжни да го спазим.

– А как бихте изкушили посетителите да проявят по-голям интерес към богатствата на Севлиевския край?
– Това е едно от основните предизвикателства. Заради противоепидемичните мерки достъпът до експозициите ни на няколко пъти бе напълно ограничен. Но ни предстои обновяване на основните експозиции. Не става дума за експонатите, ние и сега сме се погрижили в тях да влязат културните ценности с най-голямо историческо значение и експозиционна стойност, могат да бъдат прибавяни атрактивни новопостъпили материали. Ще обновим експозициите цветово, с колкото е възможно повече осветление, текст и някои други идеи, които съм включила в концепцията си за развитието на музея. Те са насочени към хората с увреждания и към най-малките ни посетители и не изискват кой знае колко големи финансови средства. Важно е да ги обмислим добре и да намерим партньори за реализирането им. Ще търсим съдействие за поставяне на подходящи приспособления и осигуряване на улеснен достъп до първите етажи на АВК „Дандолови къщи”, Хаджистояновото училище и Табаханата за хора с увреждания. Имам идея за една витрина с подходящи експонати за посетители с нарушено зрение и кратък брайлов текст. Ще опитаме в ограничените пространства на експозициите да осигурим специално място за забавни задачи за малките посетители. В постоянните ни експозиции имаме готовност да оформим кът за прожектиране на документални музейни филми и слайдшоу на архивни снимки, стига да осигурим мултимедия или друг съвременен способ за представяне, вече се предлагат достатъчно иновативни модели за презентиране и разкриване на културното наследство. Ще обогатим добрите практики в съвместната работа с детски градини и училища, ако обособим кът за нашите забавни ателиета и други образователни програми. Точно привличането на децата и учениците като наши посетители и изграждането в тях на чувство на принадлежност към родното място и неговата история е сред акцентите на популяризаторската ни работа. Необходимо е издаването на нови рекламни материали, сувенири с логото на музея и обособяване на рекламно-информационен щанд във фоайето на музея, както и да засилим медийно представяне на дейностите си. Бихме се радвали, ако някой от приятелите на музея ни окаже помощ за създаването на сайт на музея. Идеи и задачи имаме много, надявам се с екипната работа на музейната колегия, Община Севлиево, Министерство на културата и други сродни институции да успеем да ги осъществим.

– А конкретно, какво да очакваме от вас през 2022 година?
– Сред важните задачи за 2022 година са продължаването на археологическите проучвания на Ранновизантийска и средновековна крепост Хоталич, организирането и подреждането на възпоменателна изложба и други прояви за 145-ата годишнина от Освобождението на града, участието на севлиевци в Балканските войни, отбелязването на 120 години от раждането на Фани Попова-Мутафова в Севлиево, 130 години от рождението на знаменития ни земляк, световноизвестния Дан Колов. По тези и други теми нашите проучвания ще представим на национални научни конференции. Продължава и специализираната музейна дейност по издирването на експонати, фондовата и идентификационна работа, наред с всички останали административни задачи.

Работата, която ни предстои през 2022 година е обемна и отговорна. Убедена съм, че ще се справим с най-важните й части. Надявам се и пандемията да приключи в най-близко време, тъй като мерките ни ограничават, нас и приятелите на музея. Дай Боже, скоро да си върнем нормалния начин на живот без ограничения. Историческият музей в града ни е създаден и съществува заради всички севлиевци и гости на града с интерес към историята и за нас ще бъде удоволствие, когато посетителите отново изпълнят музейните зали.






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi