Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

04.02.2022

Д-Р ИВАНОВ: “Сметките за ток и газ през 2022 г. ще са с над 500 хил.лв. по-високи от предходната



Д-Р ИВАНОВ: “Сметките за ток и газ през 2022 г. ще са с над 500 хил.лв. по-високи от предходната

Засега се справяме, няма да спираме уличното осветление, но ако не получим компенсации от държавата и ние ще наложим ограничения

Сметките за ток и газ, които Община Севлиево ще трябва да плати през настоящата 2022 г. ще са с 500 хил.лв. по-високи от предходната 2021 г., съобщи за в.”Росица” кметът д-р Иван Иванов. Коментарът беше направен по повод информацията за много общини в страната, които спират улично осветление, налагат и други драстични мерки, заради високите цени на електроенергията.

“В Община Севлиево за момента се справяме, но няма да е за дълго време, защото само за месец декември 2021 година сметките за ток и газ са със 100 хил.лв. повече отколкото декември 2020 година. За януари 2022 г. все още нямаме обобщена информация, но разликата ще е още по-голяма. Само сметките за природен газ са 180 000 лв. Като цяло, спрямо предходната година, за сметките на ток и газ ще са ни необходими над 500 хил.лв. повече”, заяви д-р Иванов.

Той съобщи още, че на този етап, въпреки високата цена на електроенергията, Община Севлиево се справя и не налага ограничения.

“Ние сме в малко по-добра ситуация, от някои други общини, защото до месец май 2022 година имаме договор за цената на електроенергията, която е в същия размер от миналата година. И от тази гледна точка щетите от високите сметки не са толкова големи, колкото в общините, които нямат такива договори и са на свободния пазар с крайна цена на тока, която е безумно висока в момента.

Но този над половин милион, който ние ще платим от бюджета , ако няма някаква компенсация от държавата, много трудно ще възстановим, защото те са местни средства, които няма от къде да вземем! Пак ще кажа, че за момента се справяме, но през годината ще трябва да направим за над 500 хил.лв по-малко разходи, което означава да съкратим дейности, хора, услуги и т.н. Ако ситуацията продължава да е такава и в бъдеще, без да има някакви компенсации, и ние ще стигнем до положението да правим ограничения”, категоричен беше д-р Иванов.

Той отрече мнението на премиера Кирил Петков, че със сигналите си за тежкото финансово състояние кметовете на общини “си правят политически пи ар”. “Аз говоря с доста колеги и някои от тях са в много критично положение с финансите”, потвърди позицията на местната власт в България кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi