Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

22.02.2022

С ПОДКРЕПАТА НА ОБЩИНАТА, ЧИТАЛИЩАТА СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ЖИВИ ОГНИЩА НА ТРАДИЦИЯТА ПО СЕЛАТА



С ПОДКРЕПАТА НА ОБЩИНАТА, ЧИТАЛИЩАТА СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ЖИВИ ОГНИЩА НА ТРАДИЦИЯТА ПО СЕЛАТА
Общинският съвет прие програмата за развитието им през 2022 г.
Програмата е стъпка в осъществяването на насоките за превръщането на читалищата в модерни, многопрофилни и многоцелеви центрове за култура и образование на територията на община Севлиево. Като се има предвид широкия спектър от дейности, които развиват и приноса им за обогатяване на цялостния културен живот, Общината ще продължи да ги подкрепя, с цел изграждане на ефективна и устойчива институционална мрежа.
27 са читалищата в общината и в тях работят 62-ма експерти. Основните им цели са развитие и утвърждаване на духовните и културни ценности на гражданското общество чрез разгръщане на богата читалищна дейност; институционално укрепване на читалищата като местни общностни центрове с културно-просветни, информационни, социални и граждански функции; утвърждаване на традиционните читалищни дейности и търсене на нови форми чрез ускорено навлизане на съвременните комуникационни и информационни технологии; проучване, възстановяване и запазване на обичаите и традициите в община Севлиево; повишаване ролята на читалището за социална и културна интеграция на различни общности (групи в риск от социална изолация, неравностойно положение, провеждане на дарителски инициативи и др).
Основните направления и приоритетните задачи в читалищната дейност са регламентирани и произтичат от Закона за народните читалища и общинската културна политика, осъществявана на основание на съществуващата нормативна уредба и чрез изпълнението на Общинския културен календар. И през 2022 г. ще продължи развитието и подпомагането на любителското художествено творчество; активната библиотечна и информационна дейност, събирането и разпространяването на знания за родния край; организирането на културни прояви и прякото сътрудничество на читалищата с техните партньори.
Сред предвидените дейности са усъвършенстване на работата на любителските творчески състави, школи и клубове чрез разработване и изпълнение на планове за творчески сезон; повишаване на художественото равнище и оптимизиране броя на участниците; осъществяване на местни творчески проекти и инициативи със заинтересованите институции относно културното възпитание на децата, учащите се и младите хора, стимулиране на творческите им възможности чрез музика, фолклор, традиционни изкуства, танц, краезнание, литература и др. Читалищните състави ще вземат участие в обявените регионални, национални и международни конкурси, фестивали, прегледи и други изяви по избор и възможности. Ще бъдат разкрити нови културни форми, клубове по интереси и други занимания в свободното време. Ще се създадат ателиета за приложни дейности – изработване на мартеници, сурвакници, боядисване на яйца, плетива, апликации и др. Особени грижи ще бъдат положени за опазване на фолклора и традиционното народно богатство и създаване на условия за тяхното развитие и популяризиране чрез включването им в програмите на културния туризъм.
Паралелно с това ще се извършва периодична инвентаризация на книжния фонд на читалищните библиотеки и актуализиране на създадените регистри, съгласно изискванията на Закона за обществените библиотеки. Библиотечните колекции ще се обогатят в съответствие с читателските търсения с нови и интересни заглавия от различни области на знанието. Ще се разчита и на активни дарителски кампании за обогатяване на библиотечния фонд. Читалищата ще се включат в множество събития за популяризиране на книгата и насърчаване на четенето: литературни четения, участие в кампании „Чети с мен” и „Маратон на четенето“, творчески портрети, срещи с творци и др.
Към всяко читалище ще функционира клуб „Млад приятел на книгата” за привличане и увеличаване броя на младите читатели в населените места. Читалищата ще продължат да предоставят компютърни и интернет услуги на населението, в партньорство с фондация „Глобални библиотеки - България“ в създадените информационни центрове в: НЧ „Пробуда - 1907”, село Ряховците; НЧ „Паисий Хилендарски - 1908”, село Градница; НЧ „Възраждане - 1927”, село Петко Славейков; НЧ „Сполука - 1920”, село Душево; НЧ „Климент Охридски - 1899”, село Сенник; НЧ „Алеко Константинов – 1898” , село Дамяново. Развитието на иновативни услуги в библиотеките ще продължи.
Една от основните функции за читалището днес е проучване на архивни документи за историята на района, събиране на предмети от традиционния бит и тяхното популяризиране сред населението по подходящ начин. Ще продължат усилията за съхраняване и опазване на културно историческото наследство в района; проучване, възстановяване и съхраняване на обичаи и традиции, отразяващи спецификата на населеното място; подреждане и поддържане на музейни сбирки и етнографски експозиции.
През годината ще празнуваме в читалището национални и местни исторически дати, и годишнини, ще имаме възможност да присъстваме на тематични срещи, изложби, концерти, да участваме в радиопредавания. Предвидено е представяне на автентичните народни обичаи за Коледа, Бабин ден, Трифон Зарезан, Баба Марта, Великден, Цветница, Еньовден и др. А с цел съхраняване, предаване и популяризиране на нематериалното културно наследство ще има ново издание на традиционния национален конкурс за северняшка песен на името на Борис Машалов; ще се съберем в селския мол по време на национален фестивал „Семе българско“ и ще събудим родовата си памет на национален събор „Северняшки гайтани“. Тържествено ще отбележим и 100- годишнината на читалище “Отец Паисий - 1922” в село Богатово.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi