Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

22.02.2022

МАРИЯНА БОНЧЕВА: НАШАТА ЗАДАЧА Е ОВЛАДЯВАНЕ НА ПОПУЛАЦИЯТА НА БЕЗСТОПАНСТВЕНИТЕ ЖИВОТНИ



МАРИЯНА БОНЧЕВА: НАШАТА ЗАДАЧА Е ОВЛАДЯВАНЕ НА ПОПУЛАЦИЯТА НА БЕЗСТОПАНСТВЕНИТЕ ЖИВОТНИ
МАРИЯНА БОНЧЕВА: НАШАТА ЗАДАЧА Е ОВЛАДЯВАНЕ НА ПОПУЛАЦИЯТА НА БЕЗСТОПАНСТВЕНИТЕ ЖИВОТНИ
МАРИЯНА БОНЧЕВА: НАШАТА ЗАДАЧА Е ОВЛАДЯВАНЕ НА ПОПУЛАЦИЯТА НА БЕЗСТОПАНСТВЕНИТЕ ЖИВОТНИ
МАРИЯНА БОНЧЕВА: НАШАТА ЗАДАЧА Е ОВЛАДЯВАНЕ НА ПОПУЛАЦИЯТА НА БЕЗСТОПАНСТВЕНИТЕ ЖИВОТНИ

Всеки ден ги срещаме, в края на града или по пътя към някое село. Стоят и чакат стопанина си или затичват след всяка кола, която прилича на тази, с която са ги оставили на това място. Сетихте се, че става въпрос за кучетата, от които доскорошните им стопани безмилостно са се освободили. След месец, два, търсейки храна, те стават част от групите бездомни кучета, каквито има във всеки град. И Севлиево не прави изключение. Всички средства за масова информация много често ни показват как хората с големи сърца търсят начин да помогнат на доскорошните домашни любимци. Но не скриват и безсърдечните, които често питат в мрежата: „Ей, вие, от приюта, няма ли да дойдете да си ги приберете, защото застрашават живота и здравето на хората!“

От година и половина Общинският приют за безстопанствени животни в Севлиево има нов управител Марияна Бончева. За читателите на в. ”Росица” тя коментира работата на приюта за опазване здравето и живота на бездомните кучета от една страна и на гражданите – от друга.

- Г-жо Бончева, разкажете как работи Приюта за бездомни кучета?
- Нашата основна задача е овладяване популацията на безстопанствени животни в общината. Приютът е с капацитет 70 бр. кучета. Колективът е петчленен и всички се грижим за настанените кучета, храним, почистваме, следим за заболели, извършваме и дейности за подобряване базата на приюта. Работата е огромна, защото на територията на град Севлиево, има 4 района със струпване на голям брой кучета, плюс квартал „Възраждане“, където непрекъснато се появяват много кучета, а трябва да обслужваме и останалите 29 населени места в общината.

- Какъв е редът за приютяване на бездомните кучета?
- По правилник трябва да се реагира в седемдневен срок, когато се получи някакъв сигнал, при положение че няма пострадал или нахапан човек. Ако има пострадал човек, реакцията трябва да е в рамките на 4 часа. Понякога получаваме много жалби и сигнали не само за бездомни кучета, но и за изхвърлени малки кученца, блъснати от моторни превозни средства… Събираме дори и труповете на убитите животни, които се загробват, спазвайки изискванията на закона за ветеринарно-медицинската дейност. Не е допустимо те се изхвърлят в депото за отпадъци.

- Казахте, че има невралгични точки. Това означава, че има хора които си оставят там животните?
- Аз съм от година и половина управител на приюта. Установили сме няколко такива района в града. Ние залавяме, кастрираме животните, ваксинираме, обезпаразитяваме външно и вътрешно, за да ги върнем обратно по места, като избягваме районите около училища, детски градини, болници. Стараем се в близост до тези институции да няма животни, за да опазим живота и здравето на хората. Но се наблюдава ежегодна тенденция от края на октомври до края на март, гражданите, които се отказват от грижите към своите домашни любимци, да ги изоставят на улицата.

- Ако наистина стопаните имат основателна причина да не се грижат за животното какво трябва да направят, за да не го пускат на улицата?
- Да ни се обадят, независимо, че приюта няма ангажимент към домашните кучета, които имат собственици. Нашата отговорност е за безстопанствените животни, но когато домашно куче бъде изхвърлено на улицата, то вече става наш проблем. Понякога получаваме по 10 сигнала на ден, както от телефон 112, така и от полицията, и от Координационния център в Общината. Това е сериозен обем работа. Но, ако хората разберат това и проявят по-голяма отговорност към животните и жителите на общината, могат да ни се обадят по телефона и ние да приберем кучето. След това ще го обработим и ще го предложим за осиновяване. Друг е въпросът, че част от домашните кучета не са регистрирани по изискванията на закона, а за да ги приемем собственикът следва да покаже с документи, че кучето е негово.

- Кои са невралгичните точки на бездомни кучета?
- Това са пространствата около блокове №1 и № 6 в Южния комплекс, района на бившата фабрика „Борела“, района на бившето „Топливо“ АД и хлебозавода, както и улица „Руен“ в кв. “Възраждане“. Непрекъснато получаваме сигнали за новопоявили се изоставени кучета, получаваме и заплахи, че това е наш проблем и трябва да премахнем кучетата от улиците. Да, изоставени вече са наш проблем, но те са били домашни любимци и недобросъвестни граждани са ги изхвърлили, като по този начин са застрашили живота и здравето на хората, защото по природа кучето е хищник.

- До колко този проблем може да се овладее с общинската такса за домашните любимци?
- Да, има такса за притежаване на куче. Всички животни, които са кастрирани и осиновени, са освободени от такса. Таксата за града е 10 лева, за лозята – 8 лв. и за селата – 3 лв.. Сумата е символична, тъй като е ежегодна, но подпомага дейностите по намаляване на популацията на безстопанствени кучета. Стараем се да намерим нов дом за всяко куче, обгрижено в приюта. През миналата година са осиновени 100 кучета. Освен тях за 2021 година са регистрирани и 50 домашни кучета. На Фейсбук страницата на приюта публикувахме и информация за това, какво е длъжен всеки собственик на домашен любимец да направи, съгласно законовите изисквания. Предстои да се проведе и кампания за повишаване информираността на хората за техните задължения, като собственици на домашни кучета.

- Има ли възможност да се премахнат тези невралгични точки, край обектите, които споменахте?
- Има, ако собствениците на такива терени изградят здрави огради, почистят терена, като премахнат избуялата растителност – храсти и дървета. Така и нашата работа по залавяне на безстопанствените кучета ще се улесни.

- Имате ли някаква статистика за изхвърлените бездомни кучета, които сте заловили и са в приюта?
- От януари до декември 2021 година са заловени 240 кучета, от които 70 % са от града, значително по-малко са от селата, където хората са по грижовни към домашните любимци. В работата си използваме хуманни методи за залавяне, съгласно Закона за защита на животните. Само от месец октомври 2021 година до средата на януари 2022 г. сме преброили и обработили около 60 кучета, изхвърлени на улицата от собствениците си. И тази, и миналата година е така. Между 60 и 70 кучета се изоставят през зимните месеци. Част от тях са тормозени, бити или наплашени от хвърлени бомбички. Такива кучета много трудно се залавят, особено в града.

- Вие имали ли сте среща с такива стопани, какви обяснения дават за действията си? Не може ли да им се потърси отговорност?
- Срещите ми са със стопани, които не са изоставили кучетата си, но допускат безконтролното им излизане извън дома и създават предпоставка за възникване на конфликтни ситуации. Нямат обяснение за поведението си. Безотговорни са. Работим за решаването на проблем, произтичащ от факта, че немалка част от домашните кучета не са чипирани, каквото е задължителното изискване по закон. Това пречи да се установи кой е реалния собственик на кучето и спрямо него да се приложат законовите разпоредби. За вписване в регистъра на домашните кучета в общината, собствениците вече задължително представят документ, доказващ поставянето на чип от ветеринарен лекар. Работим много добре съвместно с Общински Инспекторат и има предписания и наложени глоби на виновните. За 2021 година са издадени 150 задължителни предписания, 3 акта за извършени административни нарушения и 3 наказателни постановления. Стараем се да създадем безопасна среда и да опазим живота и здравето на хората, с грижа и към безстопанствените животните.

- Има много хора, които се страхуват, че кучетата ще ги ухапят и се отнасят грубо към тях. Какъв е Вашият съвет?
- Нормално е да се страхуват, защото кучето е хищник. Но ако не се посегне на животното и не се предизвика с агресивно поведение, то няма да нападне.

- Какъв е чуждестранния пример в това отношение?
- По улиците в другите страни няма безстопанствени животни, защото законодателството е с традиция, спазват се изискванията, а нарушителите се санкционират сериозно.
През м. октомври 2021 г. в гр. Пловдив се проведе среща на общинските приюти и се учреди Асоциация на общинските приюти. Надявам се, че Асоциацията ще защитава и отстоява на национално ниво направените предложения за подобряване работата на приютите за овладяване популацията на безстопанствените животни, ще обобщи и предложи текстове, които да намерят своето място в новия закон за ветеринарно-медицинската дейност. Вестник "Росица".

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi