Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

28.03.2022

СЕВЛИЕВО ОТБЕЛЯЗВА С ПОРЕДИЦА СЪБИТИЯ СЕДМИЦАТА НА ГОРАТА’2022



СЕВЛИЕВО ОТБЕЛЯЗВА С ПОРЕДИЦА СЪБИТИЯ СЕДМИЦАТА НА ГОРАТА’2022
  Община Севлиево и Държавно ловно стопанство „Росица“ - Севлиево с разбирането, че сега повече от всякога е нужна промяна в отношението към нашата гора, опазването на това богатство, с което разполага страната ни, организират съвместни дейности, посветени на „Седмицата на гората“ под мотото „Гората – извор на живот“.
    Дейностите стартират на 29 март 2022 година с ученици от ОУ „Стефан Пешев“ - Севлиево под мотото „Възможен ли е животът на земята без фотосинтеза?“ от 13:40 часа в източния двор на училището учениците от петите класове ще споделят свои мисли за гората и нейното значение за живота на хората.    Под ръководството на г-жа Мариета Иванова учениците създадоха приказки и разкази по темата за часа по „Човекът и природата“. Всеки клас избра своята най-интересна и забележителна приказка, която победителят ще прочете на събитието. Представител на Горското стопанство ще разкаже за професията „лесовъд“, а от викторината: „Какво знаем за гората?“ учениците ще покажат какво са научили, отговаряйки на интересни въпроси за гората. За финал, със съдействието на стопанството, децата ще засадят дръвче, за което ще се грижат, за да оставят следа в любимото училище.
    До 8 април 2022 година деца и младежи на възраст от 7 до 19 години могат да творят и да се включат в конкурса за рисунка на тема „Гората – извор на живот“, като представят творбите си в ЦЛПР -Детски комплекс „Йовко Йовков“. Статутът за организиране на този конкурс е публикуван на сайта и фейсбук страницата на Община Севлиево с идеята да бъде ежегоден.    
  Държавно ловно стопанство „Росица“ - Севлиево организира почистване на два района в общината. Всички граждани, които са съпричастни към опазване на околната среда могат да се включат в инициативата, която стартира на 5 април 2022 г. в посока от чешмата до село Кормянско към язовира и продължава на 6 април 2022 г. в район около реката в местността „Лъгът“.   Днес, повече от всякога, е нужна промяна в отношението към нашата гора. Не е достатъчно да се съхрани количествено, за да се подобри качествено. В днешната реалност трябва нова атмосфера, нова култура в отношението към гората за да се изпълни със съдържание мотото „Създай, отгледай, предай“ - какво създаваме, как отглеждаме и на кого какво ще предадем!
      ПОВЕЧЕ ЗА „СЕДМИЦАТА НА ГОРАТА“: Още през далечната 1911 г. Дружеството на българските лесовъди мотивира идеята за „Празник на гората“, който да залегне в новия Закон за горите: „Законът да уреди два празника на залесяване през годината – единия през есента, а другия през пролетта, в които всеки по-възрастен от 15 г. български гражданин да засажда най-малко по 5 дръвчета в определените от лесничействата места“.
    Идеята добива конкретна форма през 1925 г. с приемането на осмия поред Закон за горите, когато е учреден и първият празник на залесяването. Основна задача на честването му е с доброволен труд в цяла България да се залесяват оголените планински склонове, да се озеленяват градовете и селата.   Първият организиран „Празник на залесяването“ е на 12 април 1925 г. и е резултат от съвместните действия на тогавашните Министерство на народното просвещение и Министерство на земеделието и държавните имоти. Денят е Благовещение, а честването започва тържествено с молебен пред храма „Св. Александър Невски“. Засадени са 420 000 горски фиданки, посети са 20 кг горски семена. На следващата година те нарастват на 3 120 000 броя млади дръвчета и 208 кг семена.
    С годините празникът се разраства и добива популярност. Идеята е лесовъдите от всички райони на страната да се нагърбят с разяснителна дейност за значението на горите и залесяването, а една седмица за учащите се да се превърне в седмица по залесяването. Така от 12 до 22 април 1934 г. се провежда първата „Седмица на гората“ в България.
    Днес, 88 години по-късно от тази първа „Седмица на гората“ в България, хилядолетната българска гора със своето разнообразие и красота продължава да е безценен природен дар, който трябва да бъде съхранен за идните поколения. 

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi