Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

20.07.2022

Община Севлиево изпълни проект „Патронажна грижа + в община Севлиево“



Община Севлиево изпълни проект „Патронажна грижа + в община Севлиево“

 

През изминалите тринадесет месеца от 21.06.2022 г. Община Севлиево изпълнява проект BG05M9OP001-6.002-0158-C01 „Патронажна грижа + в община Севлиево“ като 100 % от средствата са осигурени от бюджета на Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Размерът на отпуснатата безвъзмездна финансова помощ е 844 321,01 лв.

От 21.07.2021 г. 143 нуждаещи се лица с увреждания, възрастни хора, които са най-застрашени от коронавируса и в невъзможност от самообслужване, лица над 54 г., уязвими групи и такива, поставени под карантина получаваха мобилни интегрирани здравно-социални услуги до 2 часа на ден, психологическа подкрепа, както и услуги свързани с доставка на храна, хранителни продукти и такива от първа необходимост, вкл. лекарства, закупени със средства на обслужваните лица; заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги; заплащане на битови сметки и др.

В продължение на една година специално обучен за целта екип от специалисти: ръководител на услуга, социален работник, медицински сестри, психолог, шофьор, социални асистенти и работници, доставки посещаваха нуждаещите се от подкрепа лица от града и 13 населени места в общината. Наред с осигуряването на хранителни продукти, лекарства и други необходими услуги свързани със здравето и основните потребности, възрастните хора и хората с увреждания получаваха и топла грижа, усмивка и добронамерено отношение в трудни моменти, а по проектът се осигуряваше и транспорт на персонала, предоставящ патронажна грижа, от/до домовете на лицата.

Подкрепа за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности в отговор на безпрецедентните предизвикателства, свързани с разпространението и превенцията на COVID-19 е другата дейност, чрез която Община Севлиево подпомогна социалните услуги, делегирани от държавата дейности в продължение на 12 месеца като осигури общо 42 хигиенисти (част от тях на непълно работно време), които да извършват пълна дезинфекция на сградния фонд. Трима от хигиенистите са и потребители на услуги, което даде възможност да придобият и формират реални трудови навици, нужни при бъдеща реинтеграция в общността. Проектът осигури на хигиенистите, потребителите и персонала лични предпазни средства и дезинфекциращи препарати, а при съмнение за заразяване с COVID-19 и бързи антигенни тестове, с които да се докаже или отхвърли наличие на инфекция.

Основната цел на проекта - да се осигури подкрепа чрез предоставяне на патронажни грижи за възрастни хора и лица с увреждания чрез услуги в домашна среда, както и подкрепа за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности във връзка с разпространението на COVID-19 е изпълнена за всички целеви групи.

Включените в рамките на едногодишната подкрепа (21.07.2021 г. – 21.07.2022 г.), участници, вкл. с увреждания и в риск от заразяване с COVID-19 са 456 човека, а заетите лица в социалните услуги, ДДД, пряко изложени на риск от заразяване с COVID-19 са 195.

За периода на изпълнение на проекта (което приключва на 21.07.2022 г.) са постигнати следните резултати: надградени са съществуващи социални услуги, увеличен е броят на лицата, които ползват социални услуги и подобрено качеството на живот на 143 възрастни хора, лица с различни увреждания, лица под карантина или от рискови групи, чрез създадената мрежа от услуги в домашна среда; постигната е устойчивост на въведения модел на патронажна грижа; извършена е подкрепа на услугите, държавно делегирана дейност, във връзка с мерките по превенция от заразяване с COVID-19 и продължаваща подкрепа в извънредна обстановка във връзка с превенция и ограничаване на коронавируса и потребностите на уязвимите групи. „Патронажна грижа + в община Севлиево“ надгради създадената мрежа от услуги в домашна среда, създадена по проектите „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в oбщина Севлиево“ – Компонент 2 и „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“ – Компонент 3, по които Община Севлиево работи през периода 2019 г. – 2021 г.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi