Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

20.07.2022

С ритуално зажънване започна жътвата в село Крамолин



С ритуално зажънване започна жътвата в село Крамолин

По стара традиция жътвата в село Крамолин започна с ритуално зажънване. В зажънването на житните посеви се включиха самодейците при НЧ “Напредък – 1887”. Спазвайки ритуала жените и децата бяха облечени с носии и пребрадени с бели кърпи. Първият сноп наречен брада, жътварките завързаха с червен конец за здраве и предадоха на стопанина на землището в селото ф-ма “Земеделие” ЕООД г-жа Стела Славова.

Гости на ритуала бяха областният управител на област Габрово Ралица Манолова и бившият зам.-областен управител Кристина Сидорова. Г-жа Манолова поздрави малките участници в тази традиция и благодари на техните баби, че успяват да ги приобщят към народните обичаи, за да пребъдат във времето. Тя пожела да са здрави всички, да са пълни хамбарите и да е богата реколтата.
Казват, че земеделските производители очакват жътвата с нетърпение, особено ако годината е добра. Това е финалът на жътвената кампания, която от сеитбата до прибирането на зърното, продължава близо десет месеца. Затова и в миналото и днес началото на жътвата се превръща в истински празник, с надеждата за щедра реколта и благополучие.






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi