Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

19.09.2022

ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА ФАНИ ПОПОВА-МУТАФОВА ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТА В СГРАДАТА НА ОБЩИНА СЕВЛИЕВО



ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА ФАНИ ПОПОВА-МУТАФОВА ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТА В СГРАДАТА НА ОБЩИНА СЕВЛИЕВО
Община Севлиево и Градската библиотека канят всички почитатели на добрата литература на откриването на изложбата „УВЕНЧАНАТА” по повод 120 години от рождението на Фани Попова-Мутафова.

Експозицията ще бъде подредена във фоайето на Община Севлиево и ще бъде открита от кмета д-р Иван Иванов на 20 септември (вторник) в 17:30 часа.

Осъществена от Национален литературен музей - София, Община Севлиево и Градска библиотека - Севлиево, изложбата ще остане в родния град на Фани Попова-Мутафова до 18 октомври (неделя) и ще бъде достъпна за посетителите всеки ден от 9:00 до 17 часа.

Автор е Катя Зографова, художник е Ива Велинова, Константин Зографов е компютърен консултант на проекта.

На 24 табла е разказана драматичната жизнетворческа биография на Фани Попова-Мутафова, на съпруга й Чавдар Мутафов и на широкия им кръг от интелектуални приятели.
„Не се унижавай в трудни времена, не се превъзнасяй в дните на славата и мощта“ е девизът на писателката, чието творчество до 1944 г. е преведено на няколко европейски езика. Книгите й, особено знаменитата тетралогия за Асеневци, са преиздадени в огромни тиражи, а през 1945 г. е осъдена за „великобългарски шовинизъм“ от Народния съд на 7 години затвор.

Реабилитирана през 1948-ма, тя отново е разследвана през 1950-та. Завръща се на книжния пазар чак през 1962-ра година. Фани Попова-Мутафова е истинска европейка, учила е в Торино, по-късно – пиано в Мюнхенската консерватория, познава отблизо чуждите култури и езици. Но в същото време има брилянтен български език.

Авторката Катя Зографова е български литературен историк, литературовед и писател. Главен фокус на изследванията ѝ е периодът на 20-те - 40-те години на ХХ век. Катя Зографова е приела мисията да защитава хубостта на българската художествена писмена реч и да съхрани за бъдещето достойнството на авторите, които са я сътворили.

Във „Възкресението на Дилетанта” (2001) изследва живота и творчеството на Чавдар Мутафов, а в “Многоликата българка”, "Знаменити, забравени, забранени“ и „Бележити жени на/за България” разказва за съдбата и Фани Попова-Мутафова, и на Мара Белчева.

Достойнство в книгите на Катя Зографова е начинът, по който тя се докосва до интимния свят на своите герои - с уважение, разбиране и обективност. Притежава и смелостта да изразява своята позиция за видните българи.

За нея доц. д-р Елена Гетова от Пловдивския университет е измислила оригинален и сполучлив творчески псевдоним - "хомо архивариус", човек и учен, у когото любовта към истината и легендите на миналото е достигнала силата да ги възкресява.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi