Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

09.11.2022

Стартира кампания за набиране на професионални приемни семейства за деца до 18 г.



Стартира кампания за набиране на професионални приемни семейства за деца до 18 г.
Приемна грижа” е мярка за закрила на детето „настаняване в приемно семейство”, което гарантира основното му право – да расте и да се развива в семейна среда. Тази мярка цели постигането на сигурен и безопасен начин на живот за деца, които не могат да го получат в собствените си семейства.
Чеисто такива деца са били изоставени, семействата им са много бедни или в тежка криза. От приемно семейство имат нужда и деца, които са жертва на насилие в семейството си или има риск детето да бъде настанено в институция. Зачестяват и случаите, при които родителите на тези деца са тежко болни, починали и в затвора.
 
Тогава може да се прибегне до доброволна приемна грижа - това са семейства, преминали специлано обучение, които получават средства за отглеждането на настаненото при тях дете. Другият вид приемна грижа е професионалната – в приемни семейства, преминали допълнително обучение, които освен средствата за отглеждане на настаненото дете, получават и финансово възнаграждение за труда си и им се води трудов стаж.
 
Децата могат да бъдат настанени в такива семейства краткосрочно (до една година), дългосрочно (повече от година) или спешно (с цел запазване живота и здравето на детето).
Към приемните семейства също има изисквания. Те могат да бъдат едно лице или двойки, които са женени или живеят на семейни начала; хора, с или без собствени деца; с различни степен на образование, възраст, етнически произход;
 
 
Най-важното е да обичат децата; да имат желание да се грижат за дете; да имат време и място в живота си, за да дарят с любов дете, което е преживяло много трудности; да са пълнолетни, в добро физическо и психическо здраве, без криминално минало; да са отворени за обучение и подкрепа.
Информация можете да получите в поделенията на „Социално подпомагане“.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi