Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

20.01.2023

20 бебета повече са се родили в севлиевската болница през 2022 г.20 бебета повече са се родили в севлиевската болница през 2022 г.
20 бебета повече са се родили в севлиевската болница през 2022 г.
20 бебета повече са се родили в севлиевската болница през 2022 г.
20 бебета повече са се родили в севлиевската болница през 2022 г.
20 бебета повече са се родили в севлиевската болница през 2022 г.
АГ-отделението в МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" ще бъде напълно реновирано през тази година
В навечерието на Бабин ден в Акушеро-гинекологичното отделение на севлиевската болница МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ се състоя традиционният празник с ритуал по наричане и измиване и измиване на ръцете на най-опитната акушерка от най-младата. Сред гостите бяха представители на бизнеса: Николай Петров - изп. директор на „Хамбергер България“ АД, Валентин Ганев - директор на завода за производство на санитарна керамика на “Идеал Стандарт - Видима“, Мирослав Марков - управител на „М-прес“ и на Община Севлиево, „чийто принос за модернизиране и вдигане нивото на грижите за родилките и бебетата е от огромно значение“, каза завеждащият д-р Петко Дончев.
Той сподели и добрата новина - броят на новородените в отделението се увеличава. „През 2022 г. тук проплакаха 20 бебета повече, в сравнение с предходната година и това е тенденция“.
Директорът на болницата д-р Пламен Цеков благодари на общинската администрация и на бизнеса за съдействието през годините. „Направеното с общи усилия вече дава трайни резултати - в отделението работят все по-млади акушерки, а скоро се надявам да има и млад лекарски състав“, каза още той и пожела на всички здраве и още повече новородени през 2023 г.
Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов по традиция подари торта за целия екип на отделението с пожелания за здраве и успехи, като на свой ред благодари на всички за любовта, търпението и всеотдайността, с които посрещат новия живот на бял свят.
Старшата акушерка Деница Събевска се обърна към гостите с благодарност за уважението и направеното досега за отделението, като от името на персонала изрази надеждата си за дълги години успешно сътрудничество.
Най-опитната акушерка Донка Дончева разказа на присъстващите подробности за празника на родилната помощ, чиито корени са в езическите традиции от дълбока древност. Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на жените, които помагат при раждане. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелства почит към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.
Най-младата акушерка Оман Якубова и тази година имаше честта да измие ръцете на Донка Дончева, а тя нарече: „Колкото са мехурчетата в сапуна, толкова да са децата, да се раждат лесно, както се лее водата“.
След края на ритуала гостите направиха обиколка на отделението и се запознаха с направеното през 2022 г., когато с финансиране от Общината и спонсори беше изграден цял сектор, бяха реновирани родилната и операционните зали.
С общите усилия на общината, бизнеса и болницата, подобренията в отделението ще продължат и през тази година. Предстои ремонт на входа на отделението, на специализираната приемна с прилежащите санитарни помещения и на манипулационната. Ще стартира и модернизирането на неонатологичния сектор, с което на практика ще завърши реновирането на отделението.
 
Фотограф: Минчо Тодоров
 
 
 
 
 

 


« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi