Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

13.04.2023

Община Севлиево е удовлетворила нуждите на населението си от социални услуги, сочи Анализът на потребностите, приет от Общинския съвет



Община Севлиево е удовлетворила нуждите на населението си от социални услуги, сочи Анализът на потребностите, приет от Общинския съвет
Наличните услуги ще бъдат адаптирани към прогнозните нужди до 2027 г.
 
Съгласно анализа, в Община Севлиево живеят 29 676 души, от които 8 765 са над трудоспособна възраст, а 5 063 са с трайни увреждания. Те са обхванати от 14 вида социални услуги в: Дневен център за деца и/или младежи с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Център за обществена подкрепа, Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, Център за настаняване от семеен тип за деца и/или младежи с увреждания, Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства-1, Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства-2, Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с физически увреждания-1, Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с физически увреждания-2,
 
Наблюдавано жилище, Асистентска подкрепа, Дом за стари хора в селата Стоките и Добромирка. На територията на общината функционират също социални услуги и интегрирани здравно-социални услуги, финансирани от оперативни програми, които обхващат 152 деца.
На база на обобщените данни в анализа, се препоръчва закриване на услугата „Наблюдавано жилище”, а
 
„Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост“ предстои да се трансформира в два центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с интелектуални затруднения до 2027 г. Броят на местата ще бъде намален в „Дом за стари хора“ в Добромирка – от 55 на 40 места, а в Дневен център за деца и младежи с увреждания – от 24 на 20 места.
 
Услугите, в които ще се увеличи броят на местата, съобразно нуждите на потребителите, са комплексите с консултативни услуги и „дневна грижа“ – терапия и рехабилитация.
Промяната на съществуващата услуга „Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания” в услуга „Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с интелектуални затруднения“ се предлага, поради навършване на пълнолетие на потребителите на услугата и отсъствие на чакащи желаещи за настоящата услуга.
 
Ще продължи предлагането на услугите информиране и консултиране (специализирано), застъпничество и посредничество, терапия и рехабилитация, обучение за придобиване на умения - като държавно делегирана дейност в „Общностен център“, след приключване на дейностите по проект „Равен шанс за всички“ и впоследствие - по процедура BG05SFPR002-2.003 „Бъдеще за децата“, ОП РЧР - при одобрение.
 
Броят на хората с увреждания се увеличава и в тази връзка на територията на общината следва да се запазят съществуващите услуги, предназначени да отговорят на тези специфични потребности. Според анализа, материалната база на услугите е добра и добре поддържана. Това важи и за сградния фонд на детските заведения и училищата.
 
За всички деца е осигурен достъп до детско заведение и училище. Няма необхванати деца и ученици. За тези от населените места, където няма училище, е осигурен транспорт (училищни автобуси, които да ги возят до училище в града или близко населено място). Обзавеждането също е в добро състояние, сочат данните.
 
През 2022 г. общинската здравна инфраструктура е представена от 2 болнични заведения с общ капацитет 230 легла. Болнична помощ се предоставя от МБАЛ “Д-р Стойчо Христов“ – Севлиево ЕООД, с общ капацитет 122 легла и Държавната психиатрична болница на пряко подчинение на Министерство на здравеопазването, която и с регионални функции и с общ капацитет 108 легла. Материалната база на лечебните заведения също е добра. През последните години бе извършен ремонт на педиатричното отделение, както и обновяване на половината от наличните хемодиализни апарати в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“. В момента се извършват текущи или спешни ремонти, след които многопрофилната болница ще бъде напълно ремонтирана, а психиатричната - частично.
 
В община Севлиево функционират и 4 медицински центъра, 6 самостоятелни медико-диагностични и медико-технически лаборатории, както и 1 Център за спешна медицинска помощ, който е филиал на ЦСМП - Габрово.
 
Индивидуалните практики за първична медицинска помощ са 9, за първичната дентална помощ – 25, за специализирана – 17,1.
Достъпът на населението до здравни грижи, осъществявани от първичната и специализираната извънболнична и болнична медицинска помощ е добър, се казва още в анализа. Към настоящия момент няма населени места, които да не са осигурени с първична извънболнична медицинска помощ.
 
Осигуреността със специалисти по основните медицински специалности, както в специализираната извънболнична помощ, така и в болничната е добра.
 
Щатните длъжностни разписания на социалните услуги в община Севлиево са предвидили 182 служители за предоставяне на услуги. Незаети длъжности има за: „Рехабилитатор“ в „Дневен център за деца и младежи с увреждания“ – гр. Севлиево; „Възпитател“, „Домакин“ и 0,5 щ. бр. „Хигиенист“ в „Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания“; „Домакин“ в „Център за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания“; „Социален асистент“ в услугата „Асистентска подкрепа“; „Социален работник“, „Санитар“ в услугата „Дом за стари хора“ – Стоките, „Санитар“ и „Медицинска сестра“, „Работник-кухня“, „Огняр“ и „Шофьор“ в услугата „Дом за стари хора“ - Добромирка. На всички ръководители и на персонала в социалните услуги се осигуряват обучение, супервизии и наставници за новоназначени служители.
 
Недостигът на кадри в община Севлиево е осезаем, като се прави необходимото свободните бройки да бъдат запълнени. Безработните за 2021 г. са 3,44 % от общото население на общината. В бюрото по труда са регистрирани 14 лица, които имат опит като „Личен асистент“ и 10 лица, които имат опит като „Социален асистент“.
 
По отношение на обезпечаването с кадри - от 52 студенти, завършили специалност „Социални дейности“, степен “Бакалавър”, 22 работят в сферата на социалните услуги и социалните дейности, 24 работят в друга сфера, а 6 не работят. От 25 студенти, завършили специалност „Социални дейности“, степен “Магистър”, 17 работят в сферата на социалните услуги и дейности, 6 - в друга сфера, а 2 не работят. Сравнително голям брой от завършилите студенти са започнали работа по специалността в различни институции, доставчици на социални услуги, общински структури и неправителствени организации. 5235 лица са с висше образование, което представлява 17, 64% от населението на общината. Процентът на завършилите средно образование е 50,13%, а с основно са 17,37 %. С начално или по-ниско образование са 2633 човека (8,87%).

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi