Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

11.02.2024

145 Г. ОТ ОТКРВАНЕТО НА УЧРЕДИТЕЛНОТО СЪБРАНИЕ В ТЪРНОВО145 Г. ОТ ОТКРВАНЕТО НА УЧРЕДИТЕЛНОТО СЪБРАНИЕ В ТЪРНОВО
145 Г. ОТ ОТКРВАНЕТО НА УЧРЕДИТЕЛНОТО СЪБРАНИЕ В ТЪРНОВО
145 Г. ОТ ОТКРВАНЕТО НА УЧРЕДИТЕЛНОТО СЪБРАНИЕ В ТЪРНОВО
145 Г. ОТ ОТКРВАНЕТО НА УЧРЕДИТЕЛНОТО СЪБРАНИЕ В ТЪРНОВО
Кръстю Денчев Сухиндолски, Илия Събев Денчев, Христо Спиридонов Попнедевски, Петко Ганчев, Гатю Кънчев от Севлиево и Михо Минков от Млечево. Това са имената на шестима заслужили граждани от Севлиевско, избрани за участват в свиканото на 10 февруари 1879 г. в Учредително събрание в Търново.
Депутатите са разделени на няколко групи (избрани по звание, по право, с избор). Сред избраните по право от Търновската губерния са: Кръстю Д. Сухиндолски, записан в първия списък като Христо Сухиндолски, председател на Севлиевския окръжен съвет Илия Събев Денчев, записан в първия списък като Илия Денчов Табаков, председател на Севлиевския окръжен съд Христо Спиридонов, председател на Градския управителен съвет.
В групата Избрани депутати по окръзи от Търновска губерния, окръг Севлиевски за посочени: Петко Ганчев, Михо Минков /Гълъбов, от с. Млечево/ и Гатю Кънчев, записан в първия списък като Гатю Кунчев.
По спомени на Христо Спиридонов севлиевските депутати били подложени и на избор. Изборът в Севлиево се провел чрез тайно гласуване, като за целта били ползвани „бобени и папурени“ /царевични/ зърна. Гласувалите „за“ пускали бобени зърна, а тези, които били против – папурени.
След този демократичен избор севлиевци вече можели да заминат за Търново и да се присъединят към работата на историческото Учредително събрание.

 


« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi