Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

26.06.2024

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ГОСТУВА В СЕВЛИЕВО ЗА 12-а ГОДИНА



СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ГОСТУВА В СЕВЛИЕВО ЗА 12-а ГОДИНА
Община Севлиево и СФФ Ви канят на КИНО 17-20 юли 2024
Община Севлиево и “София Филм Фест” реализират съвместно 12-ото издание на филмовото събитие, с подкрепата на ИА Национален филмов център, Vivacom и паневропейската вериrа киносалони Europa Cinemas.
Площад „СВОБОДА” кани жителите и гостите на града на #КИНО в четири поредни юлски вечери, началният час на прожекциите е 21:00 – непосредствено след залез слънце!
*
Фестивалът започва на 17 юли (сряда) с документалния филм на Цветан Драгнев „БАЛКАНСКА ЧЕРНА КУТИЯ“, чиято премиера беше в програмата на 28-ия София Филм Фест. Творбата разказва удивителната история на Никола Груев – Котарашки, бивш архитект и обичан от няколко поколения български музикант. Когато Чарли Жилет, легендарен музикален журналист от BBC, чува за първи път музиката на Kottarashky, той пише: „Песните му звучат като приказки, разказвани от хора, които имат цялото време на света. Време да съзерцават, да се радват, да създават и мечтаят, и да бъдат вдъхновявани от детайлите и жизнеността на маргиналното съществуване.“
Дали в съвременния свят си струва да бъдеш артист или това е просто загуба на време? Този въпрос е в основата на документалната „Балканска черна кутия“ на режисьора Цветан Драгнев („Пустиняци“, „Пасажери“), посветена на Kottarashky. Защото в България животът на музиканта може да бъде оприличен на съществуване в непредсказуема „балканска черна кутия“, където нищо не се развива според очакванията. Оператор е Делян Георгиев, а продуценти - Галина Тонева и Кирил Кирилов („Гала Филм“).
Главният герой лично ще се срещне с публиката в Севлиево и ще представи филма преди прожекцията!
*
Вторият фестивален ден е 18 юли (четвъртък) – програмата продължава с хитовия нов филм на режисьорката София Копола „ПРИСИЛА“. С престижната награда „Купа Волпи“ за най-добра актриса, присъдена на изящната Кейли Спейни, творбата на Копола фокусира интереса на киноманите още от Венеция, където получи номинация за „Златен лъв“. Режисьорката създава сценария по биографията „Elvis and Me“ с благословията на Присила Пресли и съавторката на книгата Сандра Хармън, като в центъра на историята е невинното и чаровно младо момиче, в което се влюбва легендарния и неустоим Елвис. Тази предизвикателна роля е поверена на един от най-търсените млади актьори – Джейкъб Елорди. През гледната точка на любимата на Елвис, Копола разказва за непознатата страна на един велик американски мит.
*
Третият фестивален ден е 19 юли (петък) – каним жителите и гостите на Севлиево на прожекцията на новата творба на легендата Вим Вендерс – „ПРЕКРАСНИ ДНИ“. В Кан’23 филмът бе номиниран за „Златна палма“ и удостоен с наградата на Екуменическото жури, а Коджи Якушо получи приза за най-добър актьор. „Прекрасни дни“ бе и сред претендентите за Оскар за най-добър международен филм. Сюжетът проследява един чистач на тоалетни в Япония, който пътува между различните си работни места, а саундтракът на живота му е съставен от класическа рок музика, подбрана лично от Вендерс.
*
В следобедните часове на 20 юли (събота) ще предложим за първи път в Севлиево възможност на желаещите да се докоснат до триизмерните образи, които разказват късометражни истории – каним ви на VR-прожекции във фоайето на Община Севлиево, които започват в 16:00 часа. Инициативата се реализира в партньорство с VR Lab BG. Този допълнителен акцент във фестивалната програма ще продължи до 20:00 часа.
*
В събота – 20 юли, програмата ни в Севлиево за 2024 година завършва с с ПАДНАЛИ ЛИСТА“ – най-новият филм на емблематичния финландски режисьор Аки Каурисмаки. Удостоен с награда на журито и с номинация за „Златна палма“, „Паднали листа“ бе една от най-обсъжданите творби в Кан’23 и разказва за двама самотници, които се срещат случайно една нощ в Хелзинки и опитват да открият любовта в живота си. Филмът е поредната възхитителна история на Каурисмаки, в която има сериозен рокендрол саундтрак.
*
Очакваме Ви на Кино площад „С В О Б О Д А”
(пред Община СЕВЛИЕВО)! „София Филм Фест в Севлиево“
Ако случайно завали – прожекциите ще бъдат реализирани в централното фоайе на Община Севлиево!

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi