Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

17.07.2024

ПРОЖЕКЦИЯ НА ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ "ТАНЕ ВОЙВОДАТА"



ПРОЖЕКЦИЯ НА ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ "ТАНЕ ВОЙВОДАТА"
Продуцентска компания XPLR Films представя на севлиевци своя документален филм „Тане Войводата“ на 22 юли от 18 часа в Залата за събития на Градска библиотека.
Лентата разказва за живота и делото на революционера Тане Николов, който за съжаление е малко известен, а има огромни заслуги към България. Много често при обявяването на прожекциите в страната, до името ТАНЕ ВОЙВОДА стои определението ЗАБРАВЕНИЯ ВОЙВОДА. А последните години от живота му може да се определят и със забранения войвода.
Документалният филм излиза за 150-годишнината от рождението на Таню Николов Жеков (9.03.1873 – 19.01.1947), известен и като Тане войвода -български революционер, виден деец на националноосвободителното движение на българите в Македония и Тракия, войвода на Вътрешната македоно-одринска и Вътрешната тракийска революционна организация. Сражава се в Балканските войни и Първата световна война.
Към края на живота си (1946 г .) прави публично завещание и дарява почти цялото си имущество на Дома за сираци в Асеновград, който днес носи името му.
Режисьор на филма е Иван Узунов, сценаристи – Иван Узунов и Димитър Узунов, главен оператор - Георги Семов, а диктор – Светозар Кокаланов. За музикалното оформление е използвана народна музика, изпълнена от международно признатия Оркестър „Зорница“, както и музика, композирана специално за филма и изпълнена от Представителна камерна група към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив.
Времетраенето на продукцията е 101 минути. Във филма са заснети тридесет и пет локации в три държави. Показани са близо триста реставрирани фотографии от ДА „Архиви“ и редица български музеи, както и реставрирани архивни кадри от Българска национална филмотека.
"В България изключително рядко се правят независими документални филми на историческа тематика, а вярваме, че Тане Николов заслужава историята му да достигне до възможно най-много хора." - думи на авторите на филма.
След прожекцията ще можете да зададете своите въпроси на авторите на филма и да разберете повече за дейността и мисията им.
ВХОД - СВОБОДЕН!
ЗАПОВЯДАЙТЕ!

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi