Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

19.07.2024

ПОЩЕНСКА МАРКА С ЛИКА НА Д-Р ПЕТЪР БЕРОН ПОЛУЧИ В ДАР ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА



ПОЩЕНСКА МАРКА С ЛИКА НА Д-Р ПЕТЪР БЕРОН ПОЛУЧИ В ДАР ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА
 
На 18 юли в Градска библиотека – Севлиево се състоя събитие, организирано от сдружение „Движение на просветителите“ по повод честванията на 200 години от издаването на Рибния буквар, като част от инициатива на сдружението с библиотеки в България.
Деветгодишната художничка ДаниМира Гигова дари една от 36-те пощенски марки с образа на д-р Петър Берон на Градската библиотека в гр. Севлиево. Дарът беше приет от директора на културната институция г-жа Добрина Минкова.
Стефан Стефанов и Мартин Карагеоргиев - основатели на "Движение на просветителите", заедно с ДаниМира Гигова и нейните родители - Галя Николова и Стилян Гигов имаха възможността да се запознаят с дейността на библиотеката, да разгледат сградата и книгите, съхранявани в храма на познанието.
Галя Димитрова Николова - представител на Казанлъшката художествена школа и Стилян Гигов - дърворезбар от Тревненската школа - предават традициите на ДаниМира и връзката между поколенията остава непрекъсната.
В инициативата на "Движение на просветителите" досега се включиха много млади творци и културните институции - РНБ "П .Р. Славейков" - гр. Велико Търново, Регионална библиотека "Любен Каравелов" - гр. Русе, Регионална библиотека "Проф. Боян Пенев" - гр. Разград, Централна библиотека на Българска академия на науките, Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Регионална библиотека "Христо Смирненски" - гр. Плевен, Регионална библиотека "Никола Фурнаджиев" - гр. Пазарджик, Градска библиотека - гр. Трявна, Градска библиотека - гр. Севлиево.
„Ние се гордеем с приноса на нашата родина за световната културна съкровищница. България е държава на духа и наш дълг е да съхраним основния фундамент на отечеството - културното наследство на предците ни. И стъпили на тази здрава основа да създадем културно наследство за бъдещите поколения. А библиотеката е място, където нашите деца получават отговори на въпросите си и мечтаят.“- смятат основателите на сдружението.
Организацията „Движение на просветителите“ осъществява дейности в областта на българската култура и изкуство и подпомага млади хора в развитието им в изкуствата. В момента екипът на „Движение на просветителите“ реализира национален проект „Светият път в картини“, който има за цел да представи на българското общество 24 пейзажа от забележителни места по пътя на пренасянето на мощите на българския светец Йоан Рилски Чудотворец от Търновград до Рилската света обител.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi